Fontos, hogy jó adatok kerüljenek az e-naplóba! Nincs olyan, az építőiparban dolgozó szakember, akinek ne lenne a mindennapjainak része az e-napló kitöltés. Mikor, mire használjuk ezt a digitalis alkalmazást? Mivel jár, ha nem megfelelően, vagy nem rendszeresen töltjük? Hogyan egyszerűsíthető ez a dokumentáció a Macro Expert Kft. mobil meteorológiai állomásával?

 

E-napló kitöltés, mint alap kötelezettség

 

Az építési napló az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció, amely időrendben tartalmazza a szerződés tárgya szerinti építőipari kivitelezési tevékenység, illetve az építési-szerelési munkák adatait, továbbá a munka menetére, megfelelőségére és dokumentumaira (pl. tervrajzi kiegészítések) vonatkozó vagy az elszámoláshoz szükséges jelentős tényeket.

Az építési naplót 2013. október 1-jét megelőzően még papíralapon kellett vezetni és a kivitelezés helyszínén kellett tartani a felelős műszaki vezető őrzésében. A 2013. október 1-jét követően indult építkezések kizárólag elektronikus építési napló nyitásával és vezetésével voltak folytathatóak. Az e-napló kitöltése tehát egyáltalán nem opcionális feladat.

A kötelezettség alól jelenleg kivételt képeznek az egyszerű bejelentés alapján bonyolítható, saját lakhatás célját szolgáló kivitelezések.

 

Kinek a feladata, felelőssége az e-napló kitöltés?

 

Az e-építési napló készenlétbe helyezése az építtető feladata, azonban az e-napló kitöltés a kivitelező vállalkozó feladata.

 

Az e-építési naplót az építés során végig, folyamatosan kell vezetni, az adott munkavégzési napon történő eseményeket aznap kell rögzíteni, nem pedig később.

 

Számos, a naplózásra kötelezett szakember felesleges adminisztrációnak érzi az e-napló vezetését és sokszor utólag, néhány napos késéssel próbálja meg rekonstruálni az építkezésen történt eseményeket. Az emlékezetből végzett adatrögzítések néha köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, holott az e-napló kitöltés egyrészt biztosítja a kivitelezési folyamat átláthatóságát, dokumentálását, másrészt döntő bizonyítékként szolgálhat egy esetleges hatósági vagy bírósági eljárás során.

 

E-napló kitöltés: az adatrögzítési kötelezettség igaz az építkezés feltételeit befolyásoló időjárási körülményekre is. Munkavégzési napokon rögzíteni kell a 7:00, 13:00 és 21:00 órakor a mért időjárási adatokat, valamint a munkavégzést befolyásoló rendkívüli időjárási eseményeket is.

 

Hogyan lehet az e-napló kitöltést, az adminisztrációt egyszerűbbé, automatizálttá tenni?

 

A Macro Expert Kft., amely több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a meteorológiai adatszolgáltatások területén, erre a kérdésre próbált választ adni akkor, amikor 2020-ban belefogott egy hordozható meteorológiai miniállomás fejlesztésébe. A cég elképzelése szerint olyan többcélú mobil eszközt kívánt létrehozni, amely különböző helyszínekre (pl. építőipari kivitelezések, mezőgazdasági területek) telepítve alkalmas meghatározott meteorológiai adatok mérésére, a szerkezet saját mikroszámítógépén történő rögzítésére és az adatok mobil internet hálózaton történő továbbítására.

A mobil internet hálózaton folyó adattovábbítás alapvető fontosságú feltétel ahhoz, hogy az állomás adatai naprakészen feltöltésre kerülhessenek az e-napló online rendszerébe.

 

Az eszköz megvalósítása és a működéséhez szükséges technikai feltételek kidolgozása érdekében a Macro Expert Kft. pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz (továbbiakban NKFIH) „Új típusú lokális meteorológiai szenzor és technológia megvalósítása építési-, és gazdálkodási munkálatok tervezéséhez, adatrögzítéséhez\ címmel, a 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00316 számú pályázati felhívás keretében.

 

Mobil meteorológiai állomás, ami aranyat ér az agrárium szereplőinek és az építőiparban, az e-napló kitöltés teljesítése érdekében is!

 

mobil-meteorlogiai-allomas-macro-expertA Macro Expert Kft. projektjének célja egy online környezetben működő meteorológiai miniállomás és digitális applikáció kidolgozása, amely pontosítja, egyszerűsíti az építőipari kivitelezés és a mezőgazdasági tevékenységek során szükséges meteorológiai adatok rögzítését. Az elnyert pályázati támogatás segítésével megvalósításra kerülő eszköz térben és időben pontos meteorológiai adatok rögzítésére képes kombinált szenzoregység információi és az elérhető extrapolált lokális meteorológiai adatok automatikus feldolgozása révén képes a helyszíni:

 

 • hőmérséklet,
 • szélerősség és szélirány,
 • csapadékhullás,
 • légnedvességi adatok

rögzítésére, elemzésére, és a központi nyilvántartásba való feltöltésére.

 

Hol tart most a mobil meteorológiai állomás fejlesztése?

 

 • 2021 áprilisában a Macro Expert Kft. támogatást nyert a beadott pályázatra,
 • a hordozható miniállomás kifejlesztésre került és a tesztadatok folyamatosan érkeznek a MacroExpert Kft. központi szerverére,
 • az eszközben egy mikroszámítógép dolgozik, ami mobil internet hálózaton továbbítja az adatokat bárhova, ahol éppen az e-napló feltöltését végzik,
 • nem szükséges a működéséhez wifi hálózat és beltéri vezérlő egység,
 • tölthető, és cserélhető akkumulátor biztosítja az eszköz folyamatos működését,
 • a Lechner Tudásközponttal együttműködve lezajlott egy potenciális interfész kapcsolat kiépítésének tesztelése és ennek eredményei alapján javaslat és ajánlás született az Építési és Közlekedési Minisztérium felé, az eszköz adatainak E-naplóba történő integrálhatóságának jóváhagyására,
 • az adatok megjelenítését biztosító digitális platform fejlesztése a végéhez közeledik.

 

Mit nyerhet az az építőipari szereplő, aki a Macro Expert Kft. miniállomását használja az e-napló kitöltéshez?

 

A kifejlesztett eszköz által mért és rögzített adatok – bármikor, bárhol – automatikusan rendelkezésre állnak majd azon ügyfelek számára, akiknek az építőipari kivitelezési munkáihoz szükség van a kivitelezés helyszínén mérendő meteorológiai adatok pontos rögzítésére Egy esetleges jogvita, vagy kötbér követelés tisztázására az adatok az archívumból utólag lehívhatóak lesznek.

 

Hogyan juthatunk hozzá a miniállomáshoz, ha egyszerűsíteni szeretnénk az adminisztrációt, e-napló kitöltését?

 

A Macro Expert Kft. már tárgyalásokat kezdeményezett az Építési és Közlekedési Minisztérium illetékeseivel annak érdekében, hogy az építkezések helyszínére telepítendő meteorológiai miniállomások által mért adatok egyszerű interfész kapcsolaton keresztül pusztán néhány kattintással betölthetőek legyenek az e-naplóba. A tervek szerint az eszköz a https://www.macrometeo.hu/ felületen lesz bérelhető a potenciális ügyfelek számára, MeteoBau néven illeszkedik majd a Macro csoport portfóliójába. Ugyanitt valósul majd meg annak lehetősége is, hogy az eszközt használók a miniállomás adatait elérjék, és letölthessék.

 

Ne kockáztassunk egy esetleges büntetést, lejárt a megsaccolt adatok kora! Ha a miniállomás adatait használjuk e-napló kitöltésünkhöz csökkenthetjük az adminisztrációt, így növelhetjük az érdemi munkaidőnket is.

 

További információkért érdemes feliratkozni a Macro Expert Kft. hírlevelére, ami ide kattintva érhető el.

(x)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2023/05/e-naplo-kitoltes-mobil-meteorologiai-allomas-macro-expert-1024x682.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2023/05/e-naplo-kitoltes-mobil-meteorologiai-allomas-macro-expert-150x150.jpgCityNewsBelfölde-napló,építési e-napló,Macro Expert,MacroBau,mobil meteorológiai állomásFontos, hogy jó adatok kerüljenek az e-naplóba! Nincs olyan, az építőiparban dolgozó szakember, akinek ne lenne a mindennapjainak része az e-napló kitöltés. Mikor, mire használjuk ezt a digitalis alkalmazást? Mivel jár, ha nem megfelelően, vagy nem rendszeresen töltjük? Hogyan egyszerűsíthető ez a dokumentáció a Macro Expert Kft. mobil meteorológiai...