Elsősorban a tenni vágyás vezérelte Ulrich Józsefet, az Ulrich Hungary Kft. alapítóját akkor, amikor belefogott itthon a szarvasgomba termesztésébe. Az erdészeti-szarvasgomba termesztés olyan innováció, amely magas szellemi és csekély anyagi befektetéssel termel extra magas jövedelmet. A szakemberrel a termék keresletéről, valamint arról beszélgettünk, hogyan segít cégével azoknak, akik belevágnának ebbe a tevékenységbe.

Ulrich József
Ulrich József, az Ulrich Hungary Kft. alapítója

Milyen ötlet vagy ars poetica vezette önt arra, hogy üzletet lásson a szarvasgomba termesztésében?

Elsősorban a tenni vágyás és a boldogulás keresése volt a motivációm. A mostani hőgyészi termőterületet még a szüleim vásárolták a kilencvenes évek elején, de kezdetben alig tudtak valamit kezdeni vele. Berecz Béla rádióriportjait hallgatva 1997-ben eljutottam az ELTE növényélettani tanszékéhez, ahol már foglalkoztak a szarvasgombával. 1999-ben megalakítottuk az első magyar szarvasgombász egyesületet, amiből elindult a szarvasgombás élet.

Ön saját, a hazai klímára kifejlesztett termesztési modellel dolgozik. Miben más ez, mint a hagyományos modell?

Magyarországon sosem volt „hagyományos modell”: a külföldi – francia, olasz – termesztési módszereket ugyanis nem lehet egy az egyben kopírozni. Itthon nagyon figyelni kell a gomba és környezete speciális igényeire. Eljárásomat a szarvasgomba hazai extenzív termesztésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi okirattal ismerte el. Az erdészeti-szarvasgomba termesztés olyan innováció, amely magas szellemi és csekély anyagi befektetéssel termel extra magas jövedelmet. A hagyományos erdőtelepítés mellett évtizedek múlva keletkezik az első árbevétel. Szarvasgombás erdő esetén már 8–10 év múlva évente jelentkezik 1–2 millió Ft/év/ha bevétel, mely így sokszorosan felülmúlja a fejlődő erdőértéket. Ráadásul a termőre fordulástól kezdve 80–100 évig, azaz nemzedékeken át szolgál biztos bevételi forrásként. Amellett, hogy ezt a termést el lehet adni, további jelentős bevételeket generálhat a szarvasgombára épülő turizmus és gasztronómia.

A fogyasztók fejében sok minden foroghat a gombával kapcsolatban. Ritkán találkoznak vele, talán drágának is gondolják. Hogyan lehet megváltoztatni ezt?

A múlt századelőn a hazai szarvasgombát még külföldre is vitték, annyira híres volt. Szerencsére most kezdik újra megismerni Magyarországon, folyamatban van gasztronómiai kultúrájának feléledése a Csipkerózsika álomból. Nyilván sok fogyasztó fejében az van, hogy ez egy drága termék, főleg úgy, ha kilogramm árakról beszélünk. Ugyanakkor a szarvasgomba ára idehaza jelentősen függ a fajoktól, a szezontól, a minőségtől, sőt, még a külföldi termés mennyiségétől is.szarvasgomba01

Sikerült növelni az elmúlt években a keresletet a termék iránt?

Szerencsére a szarvasgombának külföldön és egyre inkább itthon is keresleti piaca van, így nem gond az értékesítés. A legfontosabb szerintem, hogy kerülni kell a kilogrammban történő árazását. Ugye, sáfrányt vagy szegfűszeget sem kilogrammokban árulnak. Ehelyett a szarvasgombát grammokban kell mérni, így szükséges beszélni az áráról.

 

Az uniós vidékfejlesztési programban is polgárjogot nyert az erdészeti szarvasgomba termesztés. Mire számítson, hogyan kezdjen bele a pályázásba, aki érdeklődne e terület iránt?

Aki igazán bőséges szarvasgomba-termésben gondolkodik, annak „szarvasgomba spóraszuszpenzióval” kezelt makkokat is érdemes ültetnie. Cégünk komoly stábbal és felkészültséggel várja a termesztés iránt érdeklődőket. Weblapunkon, a http://www.szarvasgomba-termesztes.hu oldalon részletes tájékoztatást és segítséget nyújtunk. Foglalkozunk a területek úgynevezett előminősítésével és szaktanácsadással is. Az érdeklődőknek erdőtervezést, pályázatírást, termesztéstechnológiát és szaporítóanyagot is biztosítunk. De még ezzel sem ért véget a közreműködésünk, hiszen a friss termelőnek az értékesítésben is segítünk. És még egy dolog, amiről lehet, hogy már sokan hallottak: a szarvasgomba-termés felderítésére két állat a legalkalmasabb – a disznó és a kutya is képes kiszimatolni az illatos gombát. Előbbivel annak falánksága a legnagyobb probléma, a disznó többnyire meg is eszi a felkutatott szarvasgombát. Vele ellentétben a szarvasgombász kutya csak a kiszimatolásban és a megtalálásban segít, nem roppantja meg az értékes termést, ezzel a leghatékonyabb módszert biztosítva a betakarításhoz. A kutyák betanításában is vállalunk szaktanácsadást, ötletekkel segítjük a gazdát házi kedvencük kiképzéséhez. A leggyakrabban labradorokat, vizslákat használnak erre a célra, de keverékekkel is ugyanúgy dolgoznak. Lényeg, hogy a kutya szeresse a munkát, örömet szerezzen neki a kutatás.

(X)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2019/09/szarvasgomba03-1024x685.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2019/09/szarvasgomba03-150x150.jpgNews CityRiporterdészet,gombatermesztés,szarvasgombaElsősorban a tenni vágyás vezérelte Ulrich Józsefet, az Ulrich Hungary Kft. alapítóját akkor, amikor belefogott itthon a szarvasgomba termesztésébe. Az erdészeti-szarvasgomba termesztés olyan innováció, amely magas szellemi és csekély anyagi befektetéssel termel extra magas jövedelmet. A szakemberrel a termék keresletéről, valamint arról beszélgettünk, hogyan segít cégével azoknak, akik belevágnának...