Kr. e 79-ben tört ki a Vezúv, mely kb. 2000 ember kínkeserves halálát okozta. A tragédia megelőzhető lett volna, ha jobban figyelnek a baljós jelekre, ám így is sokaknak sikerült elmenekülniük. A legfrissebb kutatások szerint egyértelműen behatárolható, hogy a túlélők hol telepedtek le a későbbiekben.

 

Steven Tuck, az ohiói Miami Egyetem professzora úgy véli, nem menekülhettek messzire a Vezúv kitörés szerencsés túlélői, a legtöbben Itália déli partvidékén maradtak: Nápolyban, Ostia és Cumae környékén.

A túlélők felkutatása hatalmas feladat volt, mert a történelmi feljegyzések hiányosak és szétszórva találhatók meg csak. Truck kutatásai arra utalnak, hogy jóval kevesebb ember menekült meg, mint azt bárki is gondolta volna.  A feltételezések szerint, a legtöbb túlélő bevándorló és rabszolga volt, nevüket nem jegyezték fel, ami jelentősen megnehezítette a kutatást. Annak feltárása érdekében, hogy a vizsgált személyek merre menekültek, rengeteg dokumentum, felirat és tárgyi emlék vizsgálatából állt össze végül.  A professzor felállított egy igen komoly adatbázist a pompeji és herculaneumi emberek családneveiből és azt vizsgálta, hogy ezek a nevek hol jelennek meg. Kr. e. 79. után. Tanulmányozta továbbá a két kultúra jellemzőit is, mint Vulcanus a tűz istenének imádatát vagy a Pompeji védőszentje, Venus Pompeiana iránti tiszteletet. Ezután pedig arra fókuszált, hogy ezek az adatok merre bukkantak fel a katasztrófa után.

A két városban 15-20 ezer ember élhetett és a korábbi információkkal ellentétben, sokuk megmenekült a kitörés elől. A „nyomozás” egyik érdekes eredménye Cornelius Fuscus  személyével hozható kapcsolatba, ugyanis Tuck kiderítette, hogy  a kitörés után, a mai Románia területén halt meg egy római hadjáratban.

A Sulpicius családra is a történelmi dokumentációk során talált rá, ők Cumaeban telepedtek le végül. A régészek Pompejin kívül találtak rá egy ókori „trezorra”, amiben a család pénzügyi feljegyzései voltak. Tuck úgy véli, a dobozt kimenekítették, majd az út mentén eldobták kb. 2 km-rel messzebb a várostól. A dobozban lévő dokumentumok kölcsönökről, adósságokról és ingatlanok leírásairól szóltak. A Sulpicius család feltételezhetően azért Cumeaben telepedett le, mert az üzleti kapcsolataik ide kötötték őket.

Igazán úttörő jellegűek a professzor kutatásai alapján napvilágra került információk, mert színes képet adnak arról az eddig kevésbé ismert történelmi tényről is, hogy azokat a városokat, ahova befogadták a túlélőket, Titus római uralkodó pénzzel látta el. Azt azonban sokáig nem tették eddig egyértelműen tisztába a történészek, hogy ez a pénz a kitörésben örökös nélkül elhunytak vagyona volt…

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2019/03/photo-1531220238712-18cea1d53e59.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2019/03/photo-1531220238712-18cea1d53e59-150x150.jpgNews CityKultúraPompeii,túlélők,VezúvKr. e 79-ben tört ki a Vezúv, mely kb. 2000 ember kínkeserves halálát okozta. A tragédia megelőzhető lett volna, ha jobban figyelnek a baljós jelekre, ám így is sokaknak sikerült elmenekülniük. A legfrissebb kutatások szerint egyértelműen behatárolható, hogy a túlélők hol telepedtek le a későbbiekben.   Steven Tuck, az ohiói...