Ahány ország, annyiféle szokás. A Karácsony sem egyforma mindenhol. Más és más ünnepi menü, eltérő ajándékozási szokások. Vajon az európiai hagyományok az izgalmasabbak vagy távoli kontinensen élőké? Jöjjön hát, néhány érdekesség, ami még csodásabb áhítatba ejt majd mindenkit, aki picit is rajong az ünnepekért.

Nálunk december 24-én van Szenteste, ekkor jön a Jézuska és a fenyőfa alá teszi az ajándékokat. A hivatalos karácsony december 25-26. A menü mindenhol más, de a legelterjedtebb a rántott ponty, krumplisaláta, töltöttkáposzta, halászlé. Nem is hinnénk, hogy mekkora különbségekkel támadnak az ünnepek más nemzeteknél!

 

Ausztrália

Itt is feldíszítik a karácsonyfát, ami többnyire műfenyő, mivel ott ebben az időben forró nyár van, az igazi fenyő elszáradna. A Mikulás hozza az ajándékokat, akinek „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. Az ausztrálok a karácsonyi vacsorát kint a kertben fogyasztják el, majd lemennek a tengerpartra egyet fürödni, vagy krikettet játszanak. Kellemes, nem?

Kenya

Mindent feldíszítenek szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel, még a templomokat is. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Mivel ez egy meghitt ünnep, ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

Japán

Japánban egy reklám változtatta meg az egész ország szokásait, ugyanis 1974-ben a KFC olyan sikeres karácsonyi kampányt csinált, hogy azóta hagyománnyá vált a japánoknál a karácsonyi KFC menü, amit családosan fogyasztanak el egy-egy gyorsétteremben. Igazán bensőséges..

Spanyolország

Spanyolországban a gyerekek Vízkeresztkor (január 6-án) teszik ki a kitisztított, kifényesített cipőiket a küszöb elé, és abba kapják – a magyar Mikulás szokáshoz hasonlóan- az ajándékot. A spanyol gyerekek a bibliai napkeleti bölcstől (Háromkirályok) várják az ajándékot.

Katalónia

Katalónia Spanyolország egyik autonóm közössége az ország északkeleti részén, ahol a hagyományok hasonlóak a többiekéhez. Ami viszont más: a karácsonyi csendéletbe belecsempésznek egy extra figurát, a Caganert. Ez nem más, mint egy kakiló figura, amit, ha megtalálnak a gyerekek, örömmel kiáltanak fel: MEGVAN CAGANER!

Lettország

A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek. Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász. Az ételeket leszámítva nagy öröm lehet ez a lett gyerekeknek.

Oroszország

Az oroszoknál az ajándékozás nem decemberben történik, hanem január elsején, de ugyanúgy a feldíszített karácsonyfa alatt. Ennek oka a pravoszlávok eltérő naptára, ami miatt náluk a karácsony későbbre esik, mint Európában. A kék vagy piros ruhájú, trojkán közlekedő Gyed Moroz segítője Sznyegurocska (Hópelyhecske), Fagy Apó unokája.

Grönland

A grönlandiak régi hagyományos karácsonyi étke a muktuk és a kiviak. A muktuk nagyjából olyan, mint a szalonna, csak ez a bálna szalonnája. A kiviak viszont elég bizarr étek: egy nagy zsíros fókabőrbe belecsomagolnak vagy 500 kistestű tengeri madarat tollastól, csőröstől, jól lezárják és legalább 6 hónapig állni hagyják. A végeredmény: egy sajtszagú, csípős, ragacsos, mérgező rohadt katyvasz. Mennyei menü, ki ne szeretne Grönlandon élni?!

Írország

A karácsonyi ünnep két hétig tart. A gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. A karácsonyi mise előtt a Télapónak sört, whiskyt és rétest, a rénszarvasoknak pedig egy csokor sárgarépát készítenek ki az ajtó elé. December 25-én bontják ki az ajándékokat, 26-án pedig az emberek többsége lóversenyre megy.

Finnország

Itt lakik az igazi Télapó, aki egyenesen bekopog a házakba, s a belépve hangosan megkérdezi: “Lakik itt jó gyerek?”. Finnországban a Télapó, “Joulu Pukki” Rovaniemi városában él és saját irodájában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket, amelyekkel a gyerekek árasztják el. Különleges szokás, hogy a Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak egyet.  Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Dél-Afrika

Itt nyáron van a Karácsony. Kiadós ebéd után a családok meglátogatják a barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelybe általában valami ennivaló finomság kerül. Mivel a karácsonyi menü frissen kisütött császárlepke-hernyó, így könnyen meglehet, hogy a dobozokban is ez található…

Te melyik országban karácsonyoznál szívesen? Vagy megmaradnál a saját hagyományaidnál?

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/12/photo-1482638591678-a11589a805f2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/12/photo-1482638591678-a11589a805f2-150x150.jpgNews CityNagyvilágkarácsony,nagyvilág,szokásokAhány ország, annyiféle szokás. A Karácsony sem egyforma mindenhol. Más és más ünnepi menü, eltérő ajándékozási szokások. Vajon az európiai hagyományok az izgalmasabbak vagy távoli kontinensen élőké? Jöjjön hát, néhány érdekesség, ami még csodásabb áhítatba ejt majd mindenkit, aki picit is rajong az ünnepekért. Nálunk december 24-én van Szenteste,...