1916. december 29. Grigorij Raszputyin halála. Több gyilkossági kísérlet, rejtélyes halál. Számos legenda övezi az esetet és Raszputyin egész életét is. A mai napig foglalkoztatja a történészeket, hogy valójában hogy és miért is tették el a „halhatatlan szerzetest” láb alól… Egy rejtélyes eset, ami évtizedek után is mozgatja az emberek fantáziáját. Andrew Cook történész és Richard Cullen a Scotland Yard ex nyomozója most meglepő elmélettel állt elő…

Andrew Cook korábbi elmélete szerint Raszputyint egy brit titkosügynök, Oswald Rayner ölte meg, aki a The Daily Telegraph finnországi tudósítója lett később. Az indok az lehetett, hogy Raszputyin hatalmas befolyásával manipulálhatta volna a cárt, II. Miklóst és a cárnét Alexandrát, hogy békét kössenek Németországgal. Ha ez megtörtént volna, akkor valószínűleg a németek 350.000 katonát tudtak volna átcsoportosítani a nyugati frontra.

Oswald Rayner

Kép: Oswald Rayner

A gyilkosság menete a legenda szerint

Juszupov herceg ciánnal mérgezett bort és süteményt tálalt fel Raszputyinnak, aki tekintélyes mennyiséget el is fogyasztott belőle, ám nem esett össze holtan. Az elképedt herceg átment a dolgozószobába, ahol már várakoztak összeesküvő társai és fegyvert fogott, amivel hátba lőtte és szíven találta áldozatát, de ez sem volt hatásos. 1 óra múlva Juszupov visszatért a bűntény helyszínére és megdöbbenve látta, hogy Raszputyin még mindig él. A szerzetes rátámadt Juszupovra, majd az udvarra menekülve egy másik összeesküvő, Vlagyimir Puriszkevics agyonlőtte. Ezután a Néva jeges vizébe dobták a holtestet.

(Egy másik legenda szerint ekkor még mindig élt és a tüdejében vizet találva arra következtettek, hogy halálát végül vízbe fulladás okozta. Mivel az eredeti boncolási jegyzőkönyv odaveszett, így sosem fogjuk megtudni az igazságot.)

0028fa7b4bcbb3bc13e11b8b90856957

Kép: Grigorij Raszputyin

A cáfolat

A fenti történetnek teljesen ellentmond a BBC dokumentumfilmje, valamint a legújabb orvosszakértői vizsgálatok. A holttest fotóin ugyanis jól látszik egy harmadik golyó általi seb, pontosan a koponya közepén. Ez azt jelenti, hogy a pontos lövést egy profi gyilkos okozhatta, ráadásul közelről, ám Puriszkevics messziről és hátulról lőtt rá.

Azt is kiderítették, hogy a 3 golyó 3 különböző fegyverből származott. Cullen úgy véli, hogy a halálos lövést Rayner adta le, akinek a legfőbb érdeke volt, hogy a szerzetes meghaljon.

Hogy áll össze akkor a sztori? A test felfedezése utáni fotókon egy hosszú vércsíkot fedeztek fel, ami egészen a kapunál várakozó autóig tartott. Cullen szerint miután Juszupov és Puriszkevics rálőttek és cipelték a testet az autó felé, Raszputyin életjelet mutatott, ezért az angol ügynök, Rayner gondolkodás nélkül fejbe lőtte.

Rayner megmenekülése

Mind a felettesei, mind az orosz tettestársai eltitkolták a merényletben való részvételét. Utóbbiak önös érdekből cselekedtek, hogy övék legyen a dicsőség. Cullen és Cook verziójának hitelességét tovább bizonyítja egy belső üzenetváltás, ami John Scale és Stephen Alley között zajlott, akik Rayner szentpétervári felettesei voltak: „Bár a dolgok nem épp terveinknek megfelelően alakultak, célunkat teljes mértékben elértük. Mindenki kedvezően fogadta a „Sötét Erők” (Raszputyin fedőneve) pusztulását, bár feltettek pár kellemetlen kérdést a résztvevők szélesebb körével kapcsolatban. Rayner igyekszik elvarrni bizonyos szálakat, ám mihelyst visszatér, egész biztosan tájékoztatja Önt”.

A híres orosz eliminálása még valószínűleg sokszor lázba hozza az utókort. Egy biztos: Raszputyin már életében is erős karizmájával, akaraterejével babonázta meg az embereket. Nem csoda hát, hogy halálát is misztikus erők szövik át.

Forrás: Múlt-kor

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/11/photo-1466027785809-90d27831b9bd.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/11/photo-1466027785809-90d27831b9bd-150x150.jpgNews CityNagyvilághalál,igazság,Raszputyin1916. december 29. Grigorij Raszputyin halála. Több gyilkossági kísérlet, rejtélyes halál. Számos legenda övezi az esetet és Raszputyin egész életét is. A mai napig foglalkoztatja a történészeket, hogy valójában hogy és miért is tették el a „halhatatlan szerzetest” láb alól… Egy rejtélyes eset, ami évtizedek után is mozgatja az...