A halálbüntetés az egyik legsúlyosabb ítéltet forma. A kivégzés előtt, számos szabályt kell betartani, így különös figyelem övezte mindig is a halálra ítéltek utolsó napjait. Íme néhány érdekesség, egy kis hidegrázós betekintés az tényekbe. Döntse el mindenki, borzong, felháborodik, vagy megenyhül a procedúra hallatán!
A halálra ítéltek több mint 15 évet töltenek a Siralomházban.  A siralomház, vagy közismertebb nevén a halálsor, egy elkülönített speciális lakórész, ahol a halálraítéltek tartózkodnak a kivégzésig, vagy amíg a fellebbezés során más ítélet nem születik.
Napainkban több kivégzési módot is alkalmaznak, sőt, egyes helyeken az elítélt ki is választhatja azt, hogyan szeretne meghalni. Ám mielőtt még sor kerülne a kivégzésre, az elítéltet átviszik a siralomházból a vesztőhelyre, ahol élete utolsó 24 óráját kell eltöltenie. Minden államnak van egy saját szabályzata, amely meghatározza az utolsó 24 óra menetét.  Ez a szabályzat mindent előír: hogyan bánjanak az elítélttel, a családjával, a tanukkal és a jelenlévő többi személlyel.

Mielőtt a halálraítéltet átviszik a vesztőhelyre, alaposán megmotozzák, hiszen ez az utolsó esélye a szabadulásra, és ekkor lát utoljára napfényt is. Az elítélt, utolsó heteiben leadhatja az „utolsó vacsorájának” kívánságát, amit aztán a vesztőhelyen el is készítenek neki.
Mikor megérkeznek arra a helyre ahol az elítélt utolsó óráit tölti, bezárják a cellájába és csak akkor nyitják ki újra, mikor a kivégzés esedékessé válik.  Innen már csak egy emberrel beszélhet, a káplánossal, akinek az a dolga, hogy vigaszt nyújtson és felkészítse lelkileg a halálra.

A kivégzés napjának reggelén, az erre szolgáló eszközöket ki szokták próbálni, hogy minden probléma mentesen menjen az elítélt kivégzésekkor.

Számos kivégzőeszközt ismerhetünk.

Akasztás
Az egyik legismertebb kivégzési módszer. Az elítélt felakasztása nyakánál fogva történi. Mivel a nyak nem bírja el a test súlyát, így percek alatt a halálhoz vezet.

Villamosszék
A halálraítéltet egy speciális székbe helyezik és leszíjazzák, arcára pedig maszkot helyeznek (ezzel próbálják megakadályozni, hogy áramütés során a  szemek kiugorjanak a szemüregekből). A fejére és a lábára elektródákat rögzítenek. A problémamentes kivégzés miatt, ebben az esetben eltávolítják a testszőrzetet és a bőrt benedvesítik, majd áramot vezetnek bele addig, míg a bent lévő orvos meg nem állapítja a halált.

Golyó általi halál
Napjainkban és azelőtt is, kivégzőosztag hajtotta végre ezt a feladatot. Általában egyszerre kell tüzelniük a kikötözött és letakart fejű elítéltre.  Az egyik katona vaktöltényt kap, hogy ne tudják megállapítani, melyikük mér halálos sebet az áldozatra.

Gázkamra
Egy elzárt helységben alkalmazzák, a külvilágtól teljesen elszigetelve. A leggyakrabban felhasznált gázok a szén-monoxid, szén-dioxid és a hidrogén-cianid. A halálraítéltet egy székhez szíjazzák és szívéhez egy szívverést mérő elektródát rögzítenek, hogy az orvos kintről tudja figyelni az életjeleit. Tapasztalatok szerint, a gázkamrában lévő ember a kivégzés során hosszú percekig eszméleténél van és borzalmas szenvedésen megy keresztül. A halál átlagosan 9-10 perc múlva következik be.

Méreginjekció
Első lépésként a halálraítéltet ágyhoz szíjazzák, karjait az ágymelletti tartókhoz rögzítik, majd azokat alkohollal fertőtlenítik. A könyökhajlatnál a vénába szúrják a tűt, elsőnek nátrium-pentotált fecskendeznek a véráramba, amitől az elítélt kómába esik. Ezután a csőbe fecskendeznek pancuronium-bromidot, ami megbénítja az izmokat a szív kivételével és fulladáshoz vezet. Ezt követően a harmadik lépés a kálium-klorid, ami a szív és a keringés összeomlását okozza.

Az utolsó percig van esély rá, hogy megkegyelmezzenek az elítélten, ezért a kivégző termekben van egy bizonyos telefon, ami ha megcsörren, egyből abba hagyják az ítélet végrehajtását (Thomas Whitaker esete is pont ilyen volt.)

Utolsó mondatok, amit halála előtt mondott egy-egy elítélt:

Jimmy L. Glass: gyilkosságért villamosszék általi halálra ítélték. Utolsó mondata: „Én inkább horgásznék”.

Robert Alton Harris: gyilkosságért rablásokért gázkamrában mondta utolsó mondatát: „Lehetsz király vagy utcaseprő, de előbb-utóbb táncra perdülsz a kaszással”.

Peter Manuel: gyilkosságért és erőszakért felakasztották. Utolsó mondata: „Kapcsold be a rádiót, akkor csendben távozom”.

Aileen Wuornos: 7 férfi megölése miatt méreginjekcióval végezték ki. Utolsó mondata: „Annyit szeretnék mondani, a sziklával hajózok. Visszatérek, mint a függetlenség napja, Jézus, és Június 6.a, mint a film a nagy anyahajó, meg ilyenek. Visszatérek”.

 

Szerző: MZs

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/11/alcatraz-1630483_1920-1024x683.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/11/alcatraz-1630483_1920-150x150.jpgNews CityNagyvilággyilkosok,halál,halálsor,kivégzésA halálbüntetés az egyik legsúlyosabb ítéltet forma. A kivégzés előtt, számos szabályt kell betartani, így különös figyelem övezte mindig is a halálra ítéltek utolsó napjait. Íme néhány érdekesség, egy kis hidegrázós betekintés az tényekbe. Döntse el mindenki, borzong, felháborodik, vagy megenyhül a procedúra hallatán! A halálra ítéltek több mint 15...