A kábítószer-fogyasztás az 1980-as évekre már világméretű problémává vált. Súlyosságát hosszú távon azóta se sikerült enyhíteni, mert mind az illegális drogok kínálata, mind az irántuk való kereslet is mélyen gyökerező társadalmi és gazdasági problémákkal függ össze.

 

Nehéz meghatározni mi is a kábítószer, ugyanis jó pár ilyen szer egyáltalán nem „kábít”. A szakemberek drogabúzusról beszélnek, azaz droggal való visszaélésről, ha valaki nagy mennyiségben, illetve rendszeresen juttat szervezetébe olyan anyagot, ami a központi idegrendszerére hat.

Addikciónak (függőségnek) nevezik azt, ha valakinek kényszeres céljává válik a drog megszerzése és fogyasztása. Hozzászokik és gyakran testi függőség alakul ki nála. A kívánt hatás eléréséhez egyre nagyobb adagokra van szüksége, illetve ha nem kapja meg az adagját vagy kisebb mennyiségben jut hozzá, akkor gyötrelmes testi tüneteket él át. Ez remegéssel, hidegrázással, izzadással és hányással jár.

A lelki függőséget okozó szerek legtöbbje „feldobja” az embert, átmenetileg fokozza a fizikai és a szellemi teljesítőképességet és segít felülemelkedni a hétköznapok unalmán, monotonitásán.

Ugyanakkor függőséghez vezethet a gyógyszertárakban kapható nyugtatószerek mértéktelen szedése is!

Az igazi veszély, amikor a droghasználóknak nincs pénze a következő adagra, a normális életvitelre pedig végképp nincs módjuk. Ezáltal a társadalom peremére sodródnak, ahol a kábítószer uralkodik és csak a bűnözés vagy a prostitúció nyújt megélhetést számukra. Ezen a ponton, ez már társadalmi probléma is. Ellentmondásos, hogy sok országban elfogadott jó pár függőséget okozó dolog. Ilyenek a cigaretta, a kávé és az alkohol.

Keményebb drogok

Az 1980-as években tömegesen elterjedtek az erősebb hatású, „kemény” drogok. Ezeknek az egyénre káros és a társadalmat romboló hatása tagadhatatlan volt. A XIX. században széles körben használták fájdalomcsillapításra a mákgubóból kivont, recept nélkül is kapható ópiumszármazékokat, mint a laudanumot és a morfiumot. Sokan orvosságként szedték be ezeket és akaratukon kívül is függővé váltak.

Már ebben az időben is ismerték az ópium hatását és Nagy-Britannia politikusai arra kényszerítették Kínát az ópiumháborúkban, hogy hatalmas mennyiségű ópiumot importáljanak a brit uralom alatt lévő Indiából.

  • Az 1874-ben felfedezett heroint néhány évig nyugtatószerként használták. Az Egyesült Államokban már a II. vh. előtt tudtak heroinfüggőségről, de az akkor csak a népesség nagyon kevés részét érintette. Afganisztán és Pakisztán találkozásánál lévő „arany félholdban”, illetve Thaiföld, Laosz és Mianmar „arany háromszögben” termelték ki. A kokacserje termesztése főként Bolíviában és Peruban lett fontos jövedelemforrás. A nyersanyagot pedig Kolumbiában dolgozták fel, ahol a drogkartellek óriási hatalomra tettek szert.
    Christiane F. filmKép: Christiane F. című film 13 éves főszereplője, akit heroinfüggősége prostitúcióba hajszol
  • Az 1980-as években még gyilkosabb szer tűnt fel a piacon, előbb Amerikában, majd Nyugat-Európában is: a crack.
  • A kokacserje leveleiből készített kokaint már a XIX. sz. végén ismerték, de hosszú idő kellett míg rájöttek, hogy függőséget okoz. Egyébként eredetileg a CocaCola is tartalmazott egy keveset ebből a drogból.

Sportkarrier vége

A drogok addikció nélkül is tönkre tehetik bárki életét, mint ahogy példa erre Ben Johnson (1961 – ), aki Kanadába vándorolt gyerekkorában, majd új hazája legjobb rövidtávfutója lett. Az 1988-as olimpián megdöntötte a 100 méteres síkfutás világcsúcsát, majd a doppingvizsgálatok során teljesítményfokozó szteroidokat találtak a szervezetében, ami miatt elvették tőle a bajnoki címet. 1991-től újra versenyezhetett, ám 1993-ban ismét megbukott a teszteken, így véget ért a sportkarrierje.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/11/drugs-908533_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/11/drugs-908533_960_720-150x150.jpgNews CityÉletmóddrogok,narkotikumok,problémaA kábítószer-fogyasztás az 1980-as évekre már világméretű problémává vált. Súlyosságát hosszú távon azóta se sikerült enyhíteni, mert mind az illegális drogok kínálata, mind az irántuk való kereslet is mélyen gyökerező társadalmi és gazdasági problémákkal függ össze.   Nehéz meghatározni mi is a kábítószer, ugyanis jó pár ilyen szer egyáltalán nem „kábít”....