Az, orvostudomány által elnevezett, alvásparalízissel az emberek egy része élete során legalább egyszer már találkozik. Az a személy, aki átéli, mozgásképtelen, gyakran hallucinál és nem képes hangot kiadni. Az érintettek, ilyenkor rettentően megijednek. Ahhoz, hogy senki ne essen pánikba, fontos többet megtudni a jelenségről.

Általában abban a szakaszban észleljük az alvásparalízist, mikor álmunkból felkelünk, és izmainkat nem tudjuk mozgatni. Ennek egyszerű magyarázata van: Az agyunk így védekezik az alvajárás ellen. A vizsgálatok során, az alanyok olyanról is beszámoltak, hogy láttak alakokat, szellemeket vagy akár UFO-kat is a bénulása alatt. Ezt az orvosok a hallucinációval magyarázzák. Ez az alvásparalízis egyik legkellemetlenebb tünete.

Akik először élik át ezt a mozgásképtelen állapotot, ijedtükben sikítani akarnak vagy segítséget kérni, de egy hangot sem tudnak kiadni. Ez az állapot mindössze csak pár másodpercig tart, de ezalatt a rövid idő alatt is pánikba eshet tőle bárki.

Érdekesség, hogy a magyar néphiedelemben, ezt az állapotot lidércnyomásnak nevezik, mivel rengetegen panaszkodtak arról, hogy egy sötét valami (lidérc) ráült a mellkasukra. Ám, akármilyen ijesztőnek is hangzik ez a dolog, valójában teljesen ártalmatlan jelenség, és az emberek többsége egyszer, már biztosan átélte élete során.

Mikor álmodunk akkor egy bizonyos „REM” szakaszba érünk, amit gyors szemmozgás kísér. Ahhoz hogy álmunkban ne kövessük valójában testünkkel a mozgást (futás, ugrás, zuhanás), az agyunk leblokkolja az izmainkat, tehát ez a „mozgásképtelenség” szakaszának ideje. Az alvásparalízis, általában stresszes időszakban jöhet elő. A kezelés pedig pofon egyszerűnek tűnik: elalvás előtt próbáljunk minél kellemesebb dologra gondolni, inkább relaxáljunk lefekvés előtt. Bárcsak ilyen egyszerű lenne, ugye?!

Fontos azonban tudni, hogyha valakinél rendszeresen jelentkezik ez a jelenség és annak ideje is hosszabbodik,  illetve, ha gyakoribb a bénulás, akkor feltétlenül keressük fel háziorvosunkat és kérjük ki a véleményét, mert komolyabb betegség tünete is lehet.

 

Szerző: MZs

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/11/woman-2258188_1920-1024x827.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/11/woman-2258188_1920-150x150.jpgNews CityÉletmódalvás,bénulás,paralízisAz, orvostudomány által elnevezett, alvásparalízissel az emberek egy része élete során legalább egyszer már találkozik. Az a személy, aki átéli, mozgásképtelen, gyakran hallucinál és nem képes hangot kiadni. Az érintettek, ilyenkor rettentően megijednek. Ahhoz, hogy senki ne essen pánikba, fontos többet megtudni a jelenségről. Általában abban a szakaszban észleljük az...