Egy európai vallásháború, amely brutális, véres és fülledt erotikája miatt nem lett nagy dobra verve. Azt hitték nemsokára eljön a világvége, így az égvilágon bármit megtettek. Korlátok nélküli hard pornó. Pucérkodás, csoportos szex, gyilkolás. Ez volt a huszita háború.

1306-ban, III. Vencellel kihalt a Premysl dinasztia. Luxemburgi János szerezte meg a cseh trónt, feleségül vette Vencel lányát, Erzsébetet. Élete nagy részét külföldön töltötte, így jelentősen megerősödött a főnemesség. 1346-ban a crécy-csatában meghalt, fia, IV. Károly (cseh királyként I.) örökölte a trónt.

Csehország a fénykorát élte, megerősítette a korábbi császárok Csehországnak nyújtott kiváltságait és a Német Aranybullában a választófejedelmek közé emelte a cseh királyt. Egyetemet és érsekséget alapított és előre haladt a gazdaság is. A fejlődésben nagy szerepet játszottak a német bevándorlók is: főnemesség, főpapság, városi patríciusok, parasztság, kézművesek mind-mind előre vitték a korszakot.

Az 1400-as évek körül, IV. Vencel ideje alatt, Csehországban a gazdaság fejlődése lelassult, jelentősen romlottak az életkörülmények. Az elégedetlenség a német származású papság ellen irányult.  Kezdetben a király is elnézően viselkedett a mozgalmak iránt, remélve saját pozícióinak megerősödését, de később már nem tudta irányítani az eseményeket.

Az egyházellenes közhangulatnak egy jobbágyi származású prágai teológus és prédikátor, Husz János adott hangot.

Husz János 1401-ben lett a prágai egyetem dékánja, ami nagy szó, tekintve, hogy csupán 32 éves volt. Szabad szellemiségben prédikált, majd idővel nyíltan vállalta eretnek nézeteit, ami miatt pedig kiközösítette őt az egyház. 1415-ben megpróbálta tisztázni magát, de máglyán elégették.

Halála után titokban tovább élt szellemisége. Gondolatai köré hamar mozgalom épült, ami olyan erőteljessé vált, hogy 1420-ban kitört a huszita felkelés. Mozgalmon/felkelésen belül két alapvető vonulatot különböztethetünk meg:

  • a kelyhesekét, akik csak apróbb változtatásokat szerettek volna elérni a katolikus egyház működésében
  • és a táboritákét, akik viszont elvetették a tanokat és szakítani akartak az egyházzal.

A husziták sérelmezték, hogy áldozásokkor csak a papok ihattak Jézus véréből, ők pedig csak a testét jelképező kenyérből ehettek, és követelték a két szín alatti áldozást. Emellett komoly követelésük volt a cseh nyelv liturgiába történő bevezetését a nemzetközi latin helyett.

 

A pikárdok meghatározták a kor szellemét

A huszita időszakban a pikárdok voltak a legszélsőségesebbek. Ők a „szabad élet testvéreinek” vallották magukat. Kétkezi munkát végeztek, betegeket ápoltak, de leginkább az maradt fenn róluk, hogy abszolút szabadságban éltek. Mindenki közösülhetett mindenkivel, mert drogok helyett a szexuális energiákkal akartak kapcsolatba lépni a felsőbb erőkkel. Egész nap meztelenül jártak, a szertartásaikat pedig pincékbe, barlangokban tartották. Nem volt véletlen ez a hatalmas szabadság, úgy hitték ugyanis, hogy hamarosan eljön a világvége. A papok 1420. február 14-ére jósolták a katasztrófát, amikor is egyetlen pillanat alatt összefonódik a múlt és jövő.

A megtorlás

A huszita hadvezér Zsizska János bekerítette a táborukat, hogy véget vessen ennek a fertőnek és lemészároltatta őket. A többséget még ott helyben kivégezték, de 70 férfit és nőt elvittek egy plébániai csűrbe és ott élve elégették őket.

Egy kisebb csoport el tudott menekülni és elrejtőzött. Róluk így ír egyik művében a majdani II. Piusz pápa: „A tűz körül táncoltak, extázisba esve tomboltak és tömegesen szeretkeztek. Amikor pedig éjfélt ütött az óra, elkezdtek a környéken gyújtogatni, ölni, pusztítani mindent, amit csak értek.”

Hogy az ott jelenlévők tudatuknál fogva cselekedtek-e vagy valamiféle tudatmódosító szerek hatása alatt álltak, az sosem derült ki, és mindig is foglalkoztatni fogja a történészeket.

Forrás: Múlt-kor magazin

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/10/8859145_554f7238d1a3e2ab98033f8bb4f8342e_wm-1024x495.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/10/8859145_554f7238d1a3e2ab98033f8bb4f8342e_wm-150x150.jpgNews CityNagyvilágcsehek,erotika,huszitákEgy európai vallásháború, amely brutális, véres és fülledt erotikája miatt nem lett nagy dobra verve. Azt hitték nemsokára eljön a világvége, így az égvilágon bármit megtettek. Korlátok nélküli hard pornó. Pucérkodás, csoportos szex, gyilkolás. Ez volt a huszita háború. 1306-ban, III. Vencellel kihalt a Premysl dinasztia. Luxemburgi János szerezte meg...