Az egyik legfontosabb szervünk a máj. Fő feladatai a szervezet méregtelenítése, szerepet játszik az emésztésben is. Károsodása pedig életveszélyes lehet. Mik azok a tünetek amikor gyanakodhatunk a májbetegségekre?

 1. Ok nélküli kék foltok a testen
  Véralvadási problémák léphetnek fel, ha a máj nem működik rendesen. Ennek intő jele lehet, hogy a testen indokolatlan helyeken jelennek meg kékes- lilás foltok.

 

 1. Hányinger/ Hányás
  Számos dolgot jelezhet a hányás és a hányinger. Lehet ez például a tengeri betegségektől, várandóságtól, vagy akár ételmérgezéstől is. Sajnos kevesen tudják, de a májbetegségnek is lehet a tünete. A máj fontos szerepet játszik abban, hogy a szervezetből eltávolítsa a méreganyagokat. Ha ezt nem végzi el rendesen, ennek az egyik első tünete a hányás.

 

 1. Ok nélküli hízás
  Érdemes orvoshoz fordulni abban az esetben, ha nem eszünk zsírosat, vagy éppen nem eszünk túl sokat és így is felszöknek ránk a kilók. Ilyenkor lehetséges, hogy a szervezet nem tud megszabadulni a felesleges méreganyagoktól, ergo a májunk nem tudja elvégezni rendesen a feladatát

 

 1. Fáradtság
  Nyomasztó érzésed van, fáradt vagy, pedig nem hajszóltad túl magad? Ne habozz, hanem mindenképp keresd fel orvosodat, mert okozhatja az indokolatlan fáradságot a máj nem jó működése is.

 

 1. Kellemetlen lehelet
  Ha a máj felmondja a szolgálatot akkor a méreganyagok felgyülemlenek a légző rendszerben is és eléggé kellemetlen szájszagot okozhatnak.

 

 1. Változások a Vizelet és a széklet színében
  Az egészséges vizelet színe halványsárga, de ha nem jól működik az egyik főszervünk, példul a máj, akkor beszínezheti azt jóval sötétebbre is. Ennek oka pedig az, hogy a bilirubin nevű anyag a májból a véráramlaton keresztül a vizeletbe is bekerül. Ez az anyag felelős a székletünk barnás árnyalatáért is. Ezért, ha a máj vagy az epe leáll vagy működése sérül, akkor nem kerülnek bele ezek az anyagok a székletbe, így az egyre halványabbá válik, akár szürke is lehet.

 

Szerző : MZs

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/09/anatomical-2261006_1920-1024x683.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/09/anatomical-2261006_1920-150x150.jpgNews CityEgészségmáj,orvos,tünetAz egyik legfontosabb szervünk a máj. Fő feladatai a szervezet méregtelenítése, szerepet játszik az emésztésben is. Károsodása pedig életveszélyes lehet. Mik azok a tünetek amikor gyanakodhatunk a májbetegségekre? Ok nélküli kék foltok a testen Véralvadási problémák léphetnek fel, ha a máj nem működik rendesen. Ennek intő jele lehet, hogy a testen...