A rajzfilmeket mindenki szereti, pláne ha egész estés filmekről van szó. A magyarok ebben a műfajban is maradandót alkottak. Nem is egyszer. Semmi sem fogható a magyar szóviccekhez, a magyar poénokhoz. Ezek az alkotások pedig hemzsegnek a humortól, iróniától, zseniális nyelvi képektől. Induljon hát a visszaszámlálás az 5 legzseniálisabb magyar rajzfilmből!

  1. Vuk (1981)

A rajzfilmet Dargay Attila rendezte Fekete István regénye alapján. A történet nagy vonalakban követi a regényt, néhol ugyan egyszerűsítve, ám máshol vidám jelenetekkel és motívumokkal kiegészítve azt. Ez egyik legismertebb és elismertebb magyar „rajzfilm-klasszikus”. 2008-ban készült belőle egy 3D-s folytatás, a Kis Vuk, ami sajnos csak árnyéka az eredetinek.

  1. Szaffi (1985)

Ez a rajzfilm Jókai Mór, A cigánybáró című regénye alapján készült, szintén Dargay Attila rendezésében. A 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed Pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, és jegyesek. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek menekülnie kell, ezért elásnak egy láda kincset Botsinka várának udvarában. A kisded Sophie a menekülés közben elveszik és egy furcsa öregasszony talál rá, aki macskája után elnevezi Szaffinak a lányt. Az asszony úgy szereti, mintha saját lánya lenne. Időközben a fiatalok felcseperednek, Jónásból daliás fiatalember lesz és visszatér apja birtokára, hogy az elrejtett kincset megkeresse. A mesefilmet igazi bonyodalmak, szerelem, ármány szövi át. Kortól függetlenül leköt mindenkit. Csodás rajzok, leleményes szöveg. Kötelező darab.

  1. Hófehér (1984)

A dobogós Hófehért Nepp józsef rendezte és tekintve a poénokat benne, elsősorban nem a gyerekeknek készült, ők nem is igazán értenék meg azt. Az alaptörténet a klaszsikus Hófehérkén alapul, ám meglehetősen szabad(os) átdolgozásban. Hófehér egy nagydarab és ügyetlen, ám hatalmas erejű királykisasszony, aki Oroszlánszagú Leó és Lady Konstans Fridzsider gyermeke (a valóság az, hogy az udvari professzor-kuruzsló készítette… jóval a királyné halála után)! Az intrikákkal teli udvarban mit sem törődnek vele, mostohaanyja pedig szeretne megszabadulni tőle. Így kerül a törpék parányi házába, amit lassan birtokba is vesz. Hiba kéri feleségül őt a rövidlátó Alfonz, aki a szomszédos Retrográd királyának, III. avagy Cukorbeteg Edgárnak a fia, Hófehér nem akar királynő lenni.

A film 1984-ben, Giffoni-ban Fődíjat nyert.

Zseniálisak a nevek, a poénok és a történet egyaránt!

  1. Lúdas Matyi (1977)

Dargay Attila rendezésével a klasszikus Fazekas Mihály-mese elevenedik meg. Lúdas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története magával ragadja a nézőt. Az 1820-as években járunk. Matyi Döbrögi nagyságos úr falujában él anyjával, és nagyon szereti a ludakat. Egyik nap azonban, a kényszer nagy úr, el kell vinnie a ludakat a vásárba. A kegyetlen földesúr elkobozza az összes állatát, ráadásul a fiút meg is vereti. Matyi azonban nem hagyja ezt tétlenül, s a nyilvánosság előtt teljesíti ígéretét: „Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza!”. Segítség pedig bőven akad. A remek figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönzik a hangjukat, és ráadásként Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje megy végig a rajzfilm alatt, amitől még fantasztikusabb az összkép.

1.Macskafogó (1986)

Ki ne ismerné a Macskafogót? Safranek baleseteit, Lusta Dick kalandjait, Grabovszky kapcsolatát a maffia patkányokkal? Ez az egyik legzseniálisabb, legismertebb, legjobb magyar rajzfilm, amit valaha csináltak. Ternovszky Béla rendezte és hatalmas sikerrel járt a film, nem csak itthon!

A történet szerint az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkos szolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz.

2007-ben elkészült a Macskafogó 2 – A sátán macskája című folytatása is. Többszöri megnézés után már meg lehet emészteni a filmet, fel lehet fedezni az ott is remekül elhelyezett iróniát, de az eredeti nyomába sem ér, ebben mindenki egyetérthet!

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/09/43b46d73ed96fa39a7cc0c87f03bc84b.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/09/43b46d73ed96fa39a7cc0c87f03bc84b-150x150.jpgNews CityKultúramagyar,nosztalgia,rajzfilmekA rajzfilmeket mindenki szereti, pláne ha egész estés filmekről van szó. A magyarok ebben a műfajban is maradandót alkottak. Nem is egyszer. Semmi sem fogható a magyar szóviccekhez, a magyar poénokhoz. Ezek az alkotások pedig hemzsegnek a humortól, iróniától, zseniális nyelvi képektől. Induljon hát a visszaszámlálás az 5 legzseniálisabb...