A szex mindenkit vonz. Viszont mi van 50 felett? A változókorban már csökken a szex utáni vágy, kezdenek elhidegülni a párok és gyakran megszűnik a szexuális életük. Pedig köztudott tény, hogy a nők orgazmuskészsége 30 után a legjobb, egészen kb. 45 éves korukig. A férfiaknál pedig a tesztoszteron-szint csak 50 éves kor után kezd el visszaesni.

A vágy elmúlásának hátterében hormonális változások állnak.

45-50 éves kor körül a nők hormonháztartását teljesen felborítja a menopauza. A menopauza hozzájárulhat a nők hüvelyszárazságához is, amely komoly gondokat okozhat a szexnél. Hiába a hormonok, minden fejben dől el! Tenni kell azért, hogy a vágy megmaradjon.

  • A rendszeres edzés nem csak a szervezetre van jó hatással, hanem a libidót is növeli! Csak egy kis testmozgás és a libidó is helyreáll, megéri nem?
  • A megfelelő folyadékbevitel, ha nem is maximálisan, de segíthet abban, hogy a nők 50 felett is be tudjanak nedvesedni.
  • Az önkielégítés segít abban, hogy az ember megtudja mi és hogyan jó neki és a libidó megőrzésében is fontos szerepet játszik!

Miért jó a szex a változókorban?

Rengeteg okot lehetne felsorolni, hogy miért jó 50 felett is szinten tartani a szexuális életet, de az 5 leghatásosabb indok a következő:

  • Önbizalom: A változókorban már az ember tisztában van vele ki is ő, mit szeret és mik a céljai. Az ebből fakadó önbizalom miatt képes meghozni a döntéseit és a pillanatnak élnie.
  • Nincs megfelelési kényszer: Ennyi év elteltével már nem izgul az ember azon, hogy a legjobb formáját hozza, vajon mit csinál rosszul. A fiatalkori gátlások és félelmek eltűnnek és helyükbe az örömszerzés kerül. Mi jó a másiknak és mi saját magának.
  • Aggodalmak: Fiatalon mindenki ráparázott már a nemibetegségekre, fertőzésekre, esetleg a nem kívánt terhességre, de mégis sokszor felelőtlen volt. 50 felett már éretten és megfontoltan viselkednek az emberek és a megfelelő védekezés után csapnak a lecsóba.
  • Orgazmus: Ebben a korban már semmi szükség nincs az orgazmus színlelésére, ugyanis csak az a fontos, hogy jól érezze magát mindenki a partnerével és teljesen el tudják engedni magukat, mert így az orgazmus is könnyebben jön.

Mi a klimax, mik a tünetei és hogyan kezelhetők ezek?

A női klimax a tüszőhormon-termelés csökkenésével, majd teljes megszűnésével jár együtt (menopauza). 35 éves kor felett már elindul a folyamat, bár évekig nem produkál látható tüneteket. Magyarországon átlagosan 50-52 éves kor körül marad el végérvényesen a menstruáció.

A változókorban testi és lelki tünetek egyaránt jelentkezhetnek. Ilyenek például a fáradékonyság, alvászavarok és a tipikus hőhullámok megjelenése. Ezek mellé társulhat hangulatingadozás is, ami nem csak a nők életét nehezítheti meg.

Viszont ezek a tünetek kezelhetők különféle növényi gyógyszerekkel. A két fő alkotóelemük segít a tünetek enyhítésében. Az egyik az orbáncfű, melyet már az ókorban is használtak a hangulatzavarok kezelésére. A másik pedig a Cimicifuga nevű gyógynövény, ami pedig a testi tünetek – így a hőhullámok – enyhítője.

Mindig tenni kell érte, hogy ne vesszen el a romantika, ne laposodjon el a kapcsolat és a szexuális vágy. Ha mégis kezdene elhalványulni, bármikor fel lehet ébreszteni a tüzet a megfelelő praktikákkal!

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/09/photo-1498475738132-c35d17bba059.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/09/photo-1498475738132-c35d17bba059-150x150.jpgNews CityÉletmód50+,szex,változókorA szex mindenkit vonz. Viszont mi van 50 felett? A változókorban már csökken a szex utáni vágy, kezdenek elhidegülni a párok és gyakran megszűnik a szexuális életük. Pedig köztudott tény, hogy a nők orgazmuskészsége 30 után a legjobb, egészen kb. 45 éves korukig. A férfiaknál pedig a tesztoszteron-szint csak...