Egy hírességekkel készült kampányfilmben üzennek mindazoknak, akik 1992 előtt kaptak vérátömlesztést, ugyanis azelőtt nem szűrték a Hepatitis C vírust. Több tízezer érintett lehet az ügyben, akiknek sejtésük sincs róla, hogy bajban lehetnek!

 De mi is az a Hepatitis C?

A Hepatitis C egy RNS vírus, mely gyakran a krónikus májgyulladás egyik okozója. A gyulladás véglegesen és súlyosan károsíthatja a májsejteket, így a megbetegedett szerv idővel nem tudja ellátni feladatát. Májzsugor, majd később májrák is kialakulhat. Ha a májsejtek pusztulása már olyan mértékű, hogy a szerv nem tudja ellátni méregtelenítő és fehérjeépítő feladatát, az a beteg halálát jelenti.

A hepatitis C vírus sajnos nem csak a májsejtekben szaporodik, és nem csak azokat támadja! A nyiroksejtekben is megél, valamint ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. Fontos hangsúlyozni, hogy a hepatitis C ellen – ellentétben az A és B hepatitis vírusokkal – nincs hatékony védőoltás.

1992 júliusa előtt nem szűrték ki!

 Ez azt jelenti, hogy, aki az érintett időszak előtt kapott vérátömlesztést annak sürgősen el kell mennie orvoshoz, ugyanis könnyen lehet, megfertőződött. A vírus 20-30 évig is lappang a szervezetben, van, hogy tünet nélkül. Nagyon durva, de Magyarországon körülbelül 70 ezer ember érintett az ügyben, és sokan közülük egyáltalán nem tudnak róla.

A szűrésre mindenképpen érdemes elmenni, mert ha baj is van, az utóbbi évtizedben szerencsére a vér útján terjedő betegség kezelésében fontos előrelépés történt: a hepatitis C vírusfertőzés például gyógyíthatóvá vált!

Hogyan mutatható ki?

 Szerencsére a vérből, de már a nyálból is kimutatható a Hepatitis C, így nem kell hosszadalmas procedúrákon keresztülmenni, hogy megkapjuk az eredményt. Országszerte jelenleg 8 városban (Szolnokon, Tatabányán, Ajkán, Szombathelyen, Kaposváron, Budapesten, Szekszárdon és Békéscsabán) van lehetőség bejelentkezésre és beutaló nélküli szűrésre.

Kampányfilm

A kisfilm, amelyben három ismert szülő–gyerek páros szerepel arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a szűrővizsgálat, hogy időben kiderüljön a baj. Ha érintett vagy ne habozz! Ez mindenki ügye! Juttasd el te is minél több emberhez az információt. Köszönjük.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/08/doctor-2346235_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/08/doctor-2346235_960_720-150x150.jpgNews CityEgészségbetegség,hepatitis,vérátömlesztésEgy hírességekkel készült kampányfilmben üzennek mindazoknak, akik 1992 előtt kaptak vérátömlesztést, ugyanis azelőtt nem szűrték a Hepatitis C vírust. Több tízezer érintett lehet az ügyben, akiknek sejtésük sincs róla, hogy bajban lehetnek!  De mi is az a Hepatitis C? A Hepatitis C egy RNS vírus, mely gyakran a krónikus májgyulladás egyik...