Rengeteg ember próbál tenni a környezetszennyezés ellen több-kevesebb sikerrel, ám egy 22 éves fiúnak sikerült megvalósítania azt, amit korábban senkinek! Feltalálta a világ legelső óceántisztító gépét, amit már tesztüzembe is helyeztek!

 A Csendes-óceánon van egy sziget, undorító látvány, köszönhetően annak, hogy valójában egy hatalmas szemétkupac az egész. A legfrissebb statisztikák szerint, amúgy is jelenleg 5 billió műanyagszemét lebeg a Csendes-óceán felszínén, ebből 80 ezer tonnányi a Hawaii és Kalifornia közötti óceáni területen. Sokkoló: ez nagyjából két franciaországnyi nagyságú!

 Boyan Slat, az a holland 22 éves fiú, aki kifejlesztette és megvalósította az óceántisztító gépet. Már kamaszkora óta foglalkozik a problémával, miután egy görögországi búvárórája során több szemetet látott a víz alatt, mint halat. Ezt követően valamennyi tudományos projektjét ebbe a témába fektette be. Megpróbált rájönni, hogy miért tartják a kutatók lehetetlennek az óceánok teljes megtisztítását a szeméttől. Lelkes munkájának gyümölcse, hogy végül megálmodta az óceántisztító gépet és 2013-ban létrehozta a The Ocean Cleanup non-profit szervezetet és kutatócsoportot.

Hogy is néz ki a világmegváltó találmány és milyen elv alapján működik?

Az óceántisztító gép 40 darab, egyenként 12 méteres csőből áll, amiken keresztül, az óceán áramlatainak segítségével szívja majd fel a szemetet. Ezeket 60 tartályba gyűjtik össze, és csónakokkal viszik ki a szárazföldre 6-8 hetente. Az állatvédőknek sem kell aggódniuk, mert a csövek úgy lettek kialakítva, hogy a halak és a többi élőlény nem kerül veszélybe az óceántisztítás közben.

theoceancleanup.com

Kép forrása: theoceancleanup.com

A szakértők szerint a gép körülbelül öt év alatt tisztíthatja meg a Csendes-óceáni szemétsziget területének felét, ami hatalmas előrelépés lenne, hiszen a hulladék évente több mint százezer bálna, delfin és fóka halálát okozza, arról nem is beszélve, hogy a felmérések szerint a vízimadarak, halak, és más tengeri élőlények sincsenek biztonságban a műanyag-szennyezés miatt!

A 2018-as tesztidőszak alatt a kutatók mindent figyelemmel kísérnek majd. Feljegyzik a hibákat, a csövek működést, mozgását, strapabírását, hogy a 2020-ra tervezett teljes körű tisztításra már minden tökéletesen működjön.

„Mi emberek hoztuk létre ezt a problémát, így az is a mi felelősségünk, hogy megoldást találjunk rá”

/Boyan Slat/

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/08/photo-1495556650867-99590cea3657.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/08/photo-1495556650867-99590cea3657-150x150.jpgNews CityNagyvilágholland,óceántisztítás,technológiaRengeteg ember próbál tenni a környezetszennyezés ellen több-kevesebb sikerrel, ám egy 22 éves fiúnak sikerült megvalósítania azt, amit korábban senkinek! Feltalálta a világ legelső óceántisztító gépét, amit már tesztüzembe is helyeztek!  A Csendes-óceánon van egy sziget, undorító látvány, köszönhetően annak, hogy valójában egy hatalmas szemétkupac az egész. A legfrissebb statisztikák...