A sört már 7000 évvel ezelőtt is előszeretettel fogyasztották az emberek. Persze akkoriban másképp gyártották, mint manapság, de a rabszolgáktól kezdve a gazdagokig mindenki itta. A megfelelő mennyiségben elfogyasztott sörnek bizonyítottan jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. De lehetséges az, hogy a károsnak beállított alkohol mégis csak jótékony?

  • Először is csökkenti a 2-es típusú diabétesz, valamint a vérrögök kialakulását. A sörivók körében ritkábbak a szívbetegségek, az érelmeszesedés is és a szívroham is!
  • Másodszor: rengeteg B-vitamin van benne! A B-vitamin hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, pl.: gyorsabb őszülés, hajhullás és a látás romlása. A kutatások kimutatták, hogy a sörfogyasztóknál magasabb a B6-vitamin koncentráció, mint azoknál, akik nem isznak folyékony kenyeret
  • A sörital gazdag antioxidánsokban, amelyek megelőzik a daganatok kialakulását. Az ízesített sörökben több is van, így nagyobb mértékben járulnak hozzá a szervezet tökéletes működéséhez.
  • Mindenki, aki ivott már sört, megtapasztalta, hogy sűrűbb lesz a vizelés és 5 percenként kell elhagyni a társaságot, hogy könnyítsünk magunkon. Ez azért van, mert a sör vízhajtó hatású és teljesen átmossa a veséket. Csehországban és Lengyelországban például a TB fizeti a sört azoknak az embereknek, akik veseproblémával küzdenek!
  • Ez a csoda ital segít a memória megtartásában és a csontritkulás arányát is csökkenti! A menopauza tüneteinek csökkentésére is alkalmas. Az idősödő nők körében megteremtik a kellő egyensúlyt a sörben található bioflavonoidok, amelyek szinte azonosak az ösztrogénnel.
  • Eddig csak azokról a jótékony hatásokról volt szó, amelyek belülről érintenek minket, de nem szabad elhanyagolni a külső tényezőket sem! A hajunk fényesebb és selymesebb lesz, a körmeink is erősödnek a sörfogyasztás hatására. Ráadásul, ha bekenjük magunkat sörrel, akkor a barnulás is eredményesebb nyáron.
  • Régen, ha az anyáknak nem volt elegendő tejük babájuk számára, akkor sört itattak velük! A sörben található olyan anyag, mely megindítja a tejet.

Mitológia

Természetesen már az ókori mitológiákban is szerepel a sör, ráadásul életmentőként!

Az égi tehén mítosza mesél erről, miszerint Ré elküldte szemét, Szahmet istennőt, hogy büntesse meg az ellene lázadozó emberiséget. A vérszomjas istennő azonban túl sok embert ölt meg, mire az isten megkönyörült rajtuk és vörös festékkel kevert sört öntetett a földre; Szahmet vérnek nézte, megitta és lerészegedett, így sikerült megállítani. Ennek hálát adva Egyiptomban minden évben megrendezik a részegség ünnepét.

A leírtak persze nem a hétvégi vedelésről szólnak, hanem a megfelelő napi mennyiségről is, ami a férfiaknál 2 pohár, a nőknél 1. Itt sajnos nem igaz a mondás, hogy kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság!

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/08/glass-of-beer-3444480_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/08/glass-of-beer-3444480_960_720-150x150.jpgNews CityEgészségegészség,sör,vitaminforrásA sört már 7000 évvel ezelőtt is előszeretettel fogyasztották az emberek. Persze akkoriban másképp gyártották, mint manapság, de a rabszolgáktól kezdve a gazdagokig mindenki itta. A megfelelő mennyiségben elfogyasztott sörnek bizonyítottan jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. De lehetséges az, hogy a károsnak beállított alkohol mégis csak jótékony? Először is csökkenti...