A Bill Ward, Terence „Geezer” Butler,Tony LOmmi, John „Ozzy” Osbourne által alapított angol heavy metal együttes 1968-ban jött létre Black Sabbath néven. A zenekar azóta rengeteg tagcserén esett át, egyedül Tony, a gitáros tekinthető állandó tagnak.

Az eredetileg Eart néven induló zenekar szerencsére még időben változtatta meg nevét. Jellemzője, hogy az okkultizmus és horroros dalszövegek, illetve az ehhez hangszerelt mély hangzás adta meg igazán a zenekar imidzsét. Persze írtak dalokat másról is: politikáról, szegénységről, háborúkról és kábítószerről is, az igazi Black Sabbath életérzés azonban mindig a kezdeti gyökerekhez volt kapcsolható.

Az 1970-es években kiadott nagylemezeivel a Black Sabbath az egyik legleső és legnagyobb hatású heavy metal együttesévé vált. A Banda 1969-ben a Philips Recordsnál írta alá első igazi lemezszerződét, így jelent meg első kislemezük, az Evil Woman.  A debütáló nagylemezre sem kellett sokat várni, ez 1970 február 13-án jelent meg, Black Sabbath néven.
A kezdeti blues alapú zenei hatás, idővel háttérbe szorult és a zenekar erősen kóstolgatni kezdte a gótikus hangzást. Ez akkoriban olyan páratlan újdonságnak számított, hogy gyakorlatilag fénysebességgel robbantak be a köztudatba.

A lemezük ugyan üzletileg sikeres lett, viszont nagyon sok kritikát kaptak és széles körben lehurrogták a zenekart. A Paranoid címmel megjelent újabb albumuk viszont, túlszárnyalta az elsőt és rádiós támogatás nélkül kelt el belőle több mint 4 millió példány az Egyesült Államokban.

Koncertjeiken Ozzy Osbourne (énekes) viselkedésével, megjelenésével a zenekar a hetvenes évek legnépszerűbb figurája lett. A tagok stílusa, kinézete, a zenekar frontembere miatt, sokszor illették őket az „Antikrisztus” jelzővel. Osbourne-t végül 1979-ben kirúgták a zenekarból, ezután a leghosszabb ideig (9 éven keresztül) Tony Martin volt az együttes énekes.

Az 1997-es év újabb mérföldkő volt a Black Sabbath életében, ugyanis a különc Ozzy újra csatlakozott hozzájuk és újra turnézni kezdtek Amerikában és Európában is. Többek között, ekkor jutottak el Budapestre.

Hektikus stílusukat jól mintázza karrierjük is. Új album nem készült, sőt 2000-ben a tagok úgy döntöttek, hogy szóló karrierbe kezdenek, majd a 2007es évben mégis kiadtak 3 új dalt az akkori énekessel, Ronnie James Dióval.
A zenekar rengeteg olyan, későbbi metál zenészre, zenekarra volt hatással, mint, az: Iron Maiden, Metallica, Guns N’ Roses, Slayer, Pantera, Korn, Slipknot és még sokan mások.
A Crazy Train számukkal búcsúzom tőletek !
https://www.youtube.com/watch?v=N0i9yCZ5D8E

Szerző : MZs

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/07/tegnap-adta-utolso-fellepeset-a-black-sabbath-02050411-1024x724.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/07/tegnap-adta-utolso-fellepeset-a-black-sabbath-02050411-150x150.jpgNews CityNagyvilágegyüttes,történelem,zene,zenekarA Bill Ward, Terence „Geezer” Butler,Tony LOmmi, John „Ozzy” Osbourne által alapított angol heavy metal együttes 1968-ban jött létre Black Sabbath néven. A zenekar azóta rengeteg tagcserén esett át, egyedül Tony, a gitáros tekinthető állandó tagnak. Az eredetileg Eart néven induló zenekar szerencsére még időben változtatta meg nevét. Jellemzője, hogy...