Biztonságos szexről akkor beszélünk, ha a nemi úton terjedő betegségek vagy a nem kívánt terhesség bekövetkezése minimális. Fontos tudni, hogy milyen védekezési módszereket ismerünk. Ilyen például a fogamzásgátló tabletta, pesszárium és az óvszergumi. De még számtalan egyéb hatékony verzió létezik. Ám, ne feledkezzünk meg a védekezési módszerek mellett a szexuális úton terjedő nemi betegségekről sem.  Legtöbben úgy gondolják, hogy ezeket csak olyan személyek kaphatják el, akik rendszeresen váltogatják partnerüket, vagy kevésbé figyelnek oda a higiéniára. Ennek ellenére az adatok azt mutatják, hogy a monogám kapcsolatban élő és megfelelően ápolt személyek ugyanúgy áldozattá válhatnak.
A szakértők azt tanácsolják, hogy a megfelelő higiénia mellet rendszeres szűrésekkel és általános vizsgálatokkal is megelőzhető vagy kezelhetőek a betegségek. Emellett, persze alap, ha a betegségek tüneteivel is tisztába vagyunk, hiszen ciki vagy nem ciki, ha tapasztaljuk őket, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

  1. HIV

    Az AIDS által népszerűvé vált vírus a szervezet védekező rendszerére van hatással: leblokkolja az immunsejtek működését, így az emberi szervezet védtelenné válik és nagyobb az esély a fertőzésekre. Az első szakaszos tüneteket, inkább influenzára hasonlító, általában hosszabb, tünetmentes időszak követi, majd a végső stádium általában halálos fertőző betegségekkel ér véget.

  2. Nemi herpesz

A nemi herpesz a kezdeti stádiumban tünetmentességet mutat általában. Később a nemi szervek tájékán az ajakherpeszhez hasonló, fájdalmas, hólyagos, akár nyílt sebes herpesz jelenik meg. Nemi érintkezés, illetve szülés során anyáról gyermekre is átterjedhet. A rossz hír az, hogy sokkal gyakoribb a kiújulása, mint az ajakherpeszé, valamint a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem gyógyítható.

  1. Szifilisz

A vérbajként ismert betegség nemi érintkezéssel és szüléskor, a baba szülőcsatornával való érintkezésekor terjed. Ez a betegség egy fájdalmas fekéllyel és az ágyéki nyirokcsomók duzzadásával jelentkezik, majd később viszkető bőrkiütéseket, májgyulladást okoz, a végső stádiumban pedig szív- és érrendszeri elváltozásokhoz, ismétlődő fekélyekhez és központi idegrendszeri tünetekhez vezet.

  1. Hepatitis B, C

    A májgyulladáson túl, tünetei közé tartozik a magas láz és a sárgaság is. B típusa gyengébb, így már létezik ellene megfelelő védőoltás, míg a C típusú hepatitis olyan erősen támadja a májat, hogy gyógyítani gyakorlatilag lehetetlen.

Szerző : MZs

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/07/bed-1822497_1920-1024x554.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/07/bed-1822497_1920-150x150.jpgNews CityEgészségbetegség,erotika,fertőzés,szexBiztonságos szexről akkor beszélünk, ha a nemi úton terjedő betegségek vagy a nem kívánt terhesség bekövetkezése minimális. Fontos tudni, hogy milyen védekezési módszereket ismerünk. Ilyen például a fogamzásgátló tabletta, pesszárium és az óvszergumi. De még számtalan egyéb hatékony verzió létezik. Ám, ne feledkezzünk meg a védekezési módszerek mellett a...