A híres szovjet kutyát, Lajkát az egész világ ismeri. Mindenki olvasott már róla, hogy ő volt az első élőlény, akit kilőttek az űrbe. Ám hosszú évtizedeken át elhallgattak részleteket a halálával kapcsolatban. 45 év után derült ki az igazság: Lajkát nem az ételébe tett méreg vitte el az élők sorából!

1957. november 7.: A szovjet forradalom 40. évfordulója. Ennek alkalmából találta ki, Nyikita Szergejevics Hruscsov (A Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke), hogy fel kéne juttatni az űrbe egy élőlényt. Az USA-val évek óta tartó versengés csak még több okot adott erre.

Egy menhelyről hozták el azt a kutyát, akinek a Lajka, vagyis Ugatós nevet adták. Két másik ebbel együtt kiképzésen, felkészítésen vett részt, de ő bizonyult a legsikeresebbnek, ezért őt választották ki a programra.

November 3-án kilőtték a Szputnyik 2-t és a benne lévő Lajkát. A kilövés lényege az volt, hogy leteszteljék vajon túlélhető-e az űrutazás. Mivel emberen nem kísérletezhettek, ezért esett a választás emlősre. A kutatók mivel tudták, hogy a kuyta már soha többet nem tér vissza a Földre, mérget tettek az ételébe, hogy majd az csendben átsegíti a másvilágra az állatot. Az elferdített sztori évtizedeken keresztül az volt, hogy Lajka a kilövést követő 6. napon pusztult el oxigénhiány miatt.

De kiderült az igazság!

2002-ben kiderült, hogy Lajka már a kilövés utáni pár órában elpusztult, ráadásul nem éppen kellemes módon élve elégett. Később, a Szputnyik5-tel felküldött kutya, Belka már túlélte mind a kilövést, mind az utazást és épségben vissza is tért a Földre. Erről még mozgókép is készült.

Ennek a sikernek köszönhetően az USA mérföldekkel lemaradt az űrversenyben, mert egyértelmű lett, hogy emberek is alkalmasak űrutazásra, valamint túlélhetik az indítást és a visszaérkezést is.

Lajka tragédiája nyomán 2008-ban az oroszok szobrot állítottak a kutyának a moszkvai bázison, ahonnan elindították végzetes útjára.

36bbe94a56cfba30e6f4ce2693cfca31

Forrás: Index.hu

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/07/1b4e9aa1ab87974c6f30ab0bab0cb37e.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/07/1b4e9aa1ab87974c6f30ab0bab0cb37e-150x150.jpgNews CityNagyvilágkutya,Lajka,világűrA híres szovjet kutyát, Lajkát az egész világ ismeri. Mindenki olvasott már róla, hogy ő volt az első élőlény, akit kilőttek az űrbe. Ám hosszú évtizedeken át elhallgattak részleteket a halálával kapcsolatban. 45 év után derült ki az igazság: Lajkát nem az ételébe tett méreg vitte el az élők...