2018. június 3-án kitört Közép Amerikában, Guatemalában a Fuego (Tűz) névre hallgató vulkán. Sorban szedte áldozatait, a hírek szerint hamuval árasztotta el a fővárost és El Rodeo települést is. Amerika területén rendszeresen történnek természeti katasztrófák. Állandóan számítanak rá, hogy történni fog valami. De van, amire mégsem lehet eléggé felkészülni.

Guatemalában 32 vulkán van és ebből a Fuego a legaktívabb. Ráadásul idén már másodszorra tört ki. A mostani volt az elmúlt bő 4 év legerősebbike. A Fuego 3763 m magas és mindössze 50 km-re van a fővárostól.

16 órán keresztül lövellte 10 km-es magasságba a fekete füstöt és hamut, ami beterítette a környéket. A közeli településekről mintegy 3300 embert menekítettek ki és helyeztek el átmeneti szállásokon. Az iskolákat mindenfelé bezárták.

Az amerikai földtani intézet szerint egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a helyet, melynek epicentruma a Csendes-óceánban volt. Ez lehetett a vulkán kitörésének kiváltó oka.

Június 7-én már 99 halálos áldozatot számoltak és több ezer sérültet. A halálos áldozatok közül rengeteg megégett, vagy pedig a mérgező gázok miatt vesztették életüket. Több felvétel is készült a katasztrófáról, és mindegyiken látszik, hogy óriási károkat okozott a településeken.

Túlélők meséltek:

Az egész családját elveszítette Eufemia Garcia, akik nem tudtak megmenekülni a láva elől. Garcia szerint kilenc testvére, édesanyja, gyermekei és unokái mind meghaltak a természeti katasztrófában. Mesélte, épp tojást árult a közelben, amikor látta, hogy láva ömlik a település felé. Hazarohant a családi házhoz, ahol a testvére születésnapját ünnepelték. Ordított, hogy meneküljenek, de már késő volt. Ő biztonságba vonult, innen nézte végig, ahogy a lávafolyam elnyeli az épületet.

Egy másik túlélő, Bryan Rivera 13 rokonát keresi. Eddig csak a 12 éves lánytestvére gitárjának a maradványaira bukkant rá, családtagjaira még nem.

Nem ez volt az első eset!

  • Idén májusban Hawaiin a Kilauea vulkán tört ki és 18 helyen ömlött belőle a láva. Itt közel 2000 embernek kellett elhagynia otthonát és menedéket keresnie.
  • 2017 augusztusában szintén Amerika területén csapott le az armageddon. A Harvey hurrikán tombolt Texas és Louisiana államban. 2 millió embert kellett evakuálni és 80 halottat számoltak. A hurrikán a járműveket sem kímélte, több, mint 40 ezer autóroncsot szállítottak egy helyre.
  • novemberében Irán sínylette meg. 7,3-as erősségű földrengést mértek Irán és Irak határvidékén. 15 ezer ház dőlt össze, 2 falu teljesen elpusztult, 7000 falu hatalmas károkat szenvedett. Több, mint 8000 sérült volt és legalább 530 halálos áldozat.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/07/ashes-1867440_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/07/ashes-1867440_960_720-150x150.jpgNews CityNagyvilágáldozatok,tűz,vulkánkitörés2018. június 3-án kitört Közép Amerikában, Guatemalában a Fuego (Tűz) névre hallgató vulkán. Sorban szedte áldozatait, a hírek szerint hamuval árasztotta el a fővárost és El Rodeo települést is. Amerika területén rendszeresen történnek természeti katasztrófák. Állandóan számítanak rá, hogy történni fog valami. De van, amire mégsem lehet eléggé felkészülni. Guatemalában...