Első tengeri útjára indult szombaton a Lomonoszov Akadémikus nevű orosz úszó atomerőmű. A sok vitát kiváltó objektumot a szentpétervári hajógyárban építették és onnan is bocsátották vízre, megkezdve hosszú útját: a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve Murmanszkhoz vontatják, s csak ott töltik fel nukleáris fűtőanyaggal a reaktorait.

A kelet-szibériai tengerparti város, Pevek lesz a végső célpontja. A települést korábban ellátó erőművek üzemideje lejárt és bezárták őket. A helyükre lép be a mobil atomerőmű, a „Lebegő Csernobil”. A francia szakértők úgy vélik, hogy ez egy forradalmi technológiai újítás, hiszen eddig még sehol nem alkottak meg hasonló mozdítható nukleáris erőművet.

A tengeri atomerőmű a tervek szerint 2019-ben kezd majd áramot termelni a távol-keleti Csukcsföld közelében, hogy olajkutak és egy kikötőváros energiaszükségleteit elégítse ki.

A létesítményt hevesen támadják a Greenpeace környezetvédői és „Lebegő Csernobilnak” hívják, emlékeztetve az Ukrajnában 1986-ban bekövetkezett atomerőművi baleset katasztrofális következményeire.
Ennek ellenére, a nemzetközi piacon is van ám igény efféle erőművekre, ugyanis a hatalmas területű és zord éghajlatú Kanada már érdeklődik az úszó erőművek iránt.

Az OECD előrejelzése szerint bármennyire is vonzó a távoli helyeket nukleáris energiával ellátó mobil technológia, 2050-ben az úszó erőművek csak a világ teljes nukleáris energia felhasználásának a 20 százalékát teszik majd ki.

Az úszó erőmű megérkezett az Északi-sarkra!

Május 20. hetének hétvégéjén sikeresen megérkezett a Lomonoszov Akadémikus az Északi-sarkra.

Az erőmű 05.19-én, szombaton dokkolt Murmanszkban, ahová Szentpétervárról vontatták. Az úszó erőműnek egy széntüzelésű erőművet és egy öregedő atomerőművet kell helyettesítenie Csukcsföldön, de a Roszatom szerint az új modell biztosíthatja ötvenezer ember áramellátását is. A mobil erőmű egy feltöltéssel 3-5 évig garantálja majd a környék energiaellátását.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/nuclear-power-plant-2995749_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/nuclear-power-plant-2995749_960_720-150x150.jpgNews CityNagyvilágatomerőmű,orosz,veszélyesElső tengeri útjára indult szombaton a Lomonoszov Akadémikus nevű orosz úszó atomerőmű. A sok vitát kiváltó objektumot a szentpétervári hajógyárban építették és onnan is bocsátották vízre, megkezdve hosszú útját: a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve Murmanszkhoz vontatják, s csak ott töltik fel nukleáris fűtőanyaggal a reaktorait. A kelet-szibériai tengerparti város, Pevek...