A mosómedvék, nevükkel ellentétben nem medvék, viszont mindent megmosnak. Roppant szórakoztató állatok, mellettük sose unalmas az élet. Ahogy a Sörgyári Capriccio című filmben is elhangzott, „Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” Okosak, könnyen taníthatók, és megacukik.

Sajnos háziállatként hazánkban nem tarthatóak, sőt komoly pénzbüntetés sújtja azt, aki külön engedély nélkül mégis megteszi, ez azonban semmit nem von le a vágyakozás mértékéből, mert az igazi mosómedve rajongók brutálisan fanatikusok és megtalálják a helyet és időt kedvencük közelében.

A mosás eredete:

 A mosómedvék rendkívül érzékeny mancsokkal rendelkeznek, amik jó szolgálatot tesznek, ha például a víz fenekéről kell kitapintani a táplálékot. Keresgélés közben folyamatosan tapogatnak és ez úgy nézhet ki, mintha mosnának. Viszont a tény, hogy a mosómedvék a víztől távol, a városok belsejében is megjelennek, cáfolhatja ezt. Ráadásul táplálékuk egy részét háztartási hulladékból szerzik, ami azt feltételezi, hogy immunrendszerük rendkívül erős és a táplálék megtisztítására nincs is szükségük.

A mosómedvék régebben szinte kizárólag a vízből nyerték a táplálékukat, ez az ösztön pedig úgy beléjük rögződött, hogy a mai napig is el kell szaladniuk az élelmükkel a vízhez, hogy belemártsák, majd onnan vegyék ki azt. Gyakran még az állatkertekben vagy vadasparkokban tartott mosómedvék is megmossák a tálból kivett élelmet, pedig ebben az esetben semmiképp nem lehet piszkos az étel.

Vannak olyan mosómedvék is, akik egyáltalán nem mosnak. Az idő múlásával és az evolúciós fejlődésnek köszönhetően, talán egy napon teljesen ki fog kopni a mosómedvék mosás iránti berögződése.

A mosómedve:

A mosómedve Amerika északi részéről származik. Ragadozó állat, de a gyümölcsöket, kalászosokat is szívesen megeszi. Territóriuma viszonylag kicsi, csupán egy-két négyzetkilométeres. Nagyon kíváncsi, és humoros állat.

Mellső végtagjait szinte kezekként használja. Ha módja van rá legtöbbször magasban pihen, mert kiváló mászó. Érdekesség, hogy a fáról fejjel lefelé ereszkedik le. Télen részleges téli álmot alszik, ami azt jelenti, hogy ha az idő enyhe, akkor azért előjön. Leginkább éjszaka tevékenykedik.

Tartása:

Ha van engedélyünk a tartására, akkor sem ajánlott lakásban. Egyrészt tönkretesz mindent, valamint az ivarérettség elérése után a hímekkel – fajtársnak tekintik az embert – komoly gondok adódhatnak. Kertben lehet tartani, de ha nem akarjuk, hogy elmenjen, célszerű egy helyigényének megfelelő ketrecet kialakítani a számára. Rengeteg videó van arról, ahogy mindent megmos, ami a „keze” ügyébe kerül. Mobiltelefontól kezdve a hivatalos papírokig, mindent. A mosás mellett az is hobbija, hogy eltűnteti a tárgyakat. Mivel jó mászó, a polcokra pakolás sem megoldás, ugyanis könnyedén eléri a legvadabb és legbiztonságosabbnak hitt helyeket is.

Instagram sztár:

A, mondhatni, leghíresebb mosómedve Melanie, akiről gazdái előszeretettel raknak fel videókat és képeket az internetre. Melanie-t láthattuk már különféle jelmezekbe öltöztetve, éppen partvissal a kezében sepregetni, vagy akár egy triciklin tekerni. Döbbenetesen cuki és nagyon szórakoztató pillanatokat köszönhetünk neki, érdemes rákeresni egy kis feltöltődés reményében.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/raccoon-2539997_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/raccoon-2539997_960_720-150x150.jpgNews CitySzínesmosómedve,örökmozgó,szórakozásA mosómedvék, nevükkel ellentétben nem medvék, viszont mindent megmosnak. Roppant szórakoztató állatok, mellettük sose unalmas az élet. Ahogy a Sörgyári Capriccio című filmben is elhangzott, „Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” Okosak, könnyen taníthatók, és megacukik. Sajnos háziállatként hazánkban nem tarthatóak, sőt komoly pénzbüntetés sújtja azt, aki külön engedély nélkül mégis megteszi, ez...