A világűr meghódítása mindenkit ámulatba ejt. A XX. század egyik legsebesebben fejlődő ága volt az űrkutatás. A mai napig nosztalgiával nézi vissza az ember az első Holdra szállást, a szuperszonikus űrhajók kilövését. Ha emlékeztek az Apollo 14. küldetésre, akkor talán fel tudjátok ti is idézni, hogy különös módon, az űrhajósok ruháján volt valami furcsaság. Egy vörös csík. De csak az egyiken. Tudjátok mit jelent?  

A NASA, egy korábbi, kisebb baklövésének „kijavítására”, Brian Duff, a Public Affairs irodavezetője találta ki a vörös csíkok elhelyezését az űrruhákon. De vajon miért és milyen baklövést követett el a NASA, ami ehhez a megoldáshoz vezetett?  A válasz roppant egyszerű. A vörös csík a parancsnoki űrruhákon találhatóak és azért, hogy megkönnyítse a NASA dolgát a fotóarchiválós munka közben, az űrhajósok beazonosításánál. Ha az univerzum meghódítására törünk, akkor bizony nem mindegy, hogy ki teszi meg az első lépést, ugye?!

Hogy megértsük a helyzetet, kicsit vissza kell mennünk a múltba. Az, amúgy szórakoztató történet ott kezdődött, hogy miután az Apollo 11 úrhajósai – Neil Armstrong , Buzz Aldrin és Mike Collins a holdra szállásuk után visszatértek a földre, a NASA ebben illetékes munkatársai elég gyorsan szembesültek azzal a ténnyel, hogy a képek közül alig van olyan jó minőségű  felvétel, ami alapján egyértelműen beazonosítható lenne, hogy az első ember a holdon Neil Armstrong volt.
Már önmagában ez is komoly problémákat okozhatott volna, ám ekkor jött a másik sokkoló tény, miszerint a rengeteg fotó közül, ami különböző szögből és távolságból készült, lényegében az derült ki, hogy az űrhajósok annyira teljesen egyformák voltak, hogy akár bármelyikük megkaphatta volna a dicsőség Holdra lépős zászlaját. Röviden: a szkafanderen lévő névtáblák nem látszódtak és nem lehetett őket megkülönböztetni azonos űrruhájuk miatt.

Ezt követően, az Apollo 12 és 13 kudarcai miatt, először az Apollo 14 fellövése során alkalmazták a speciális megkülönböztetést, így Alan Shepard lehetett az első olyan űrhajós, akinek ruháján már ott ékeskedett a vörös csík.

Érdekesség, hogy az űrruhára varrt vörös csíkok ugyanolyan anyagból készültek, mint az űrruhák.
Ez, egy, az üvegszálhoz hasonlító anyag, ami 650C°-ig tűzálló és rendkívül jól bírja a kopást. Tudtátok például, hogy ezen felül még teflonnal is bevonták???!!!

 

Szerző : MZs

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/moon-landing-60582_1920-1024x1024.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/moon-landing-60582_1920-150x150.jpgNews CityNagyvilággalaxisok,Hold,űr,űrruhaA világűr meghódítása mindenkit ámulatba ejt. A XX. század egyik legsebesebben fejlődő ága volt az űrkutatás. A mai napig nosztalgiával nézi vissza az ember az első Holdra szállást, a szuperszonikus űrhajók kilövését. Ha emlékeztek az Apollo 14. küldetésre, akkor talán fel tudjátok ti is idézni, hogy különös módon, az...