2018. április 24-én elfogták és letartóztatták a „Golden State Killer” néven ismert sorozatgyilkost. A feltételezett gyilkos egy volt rendőr, Joseph James DeAngelo nevű, 72 éves férfi. Családfakutató portálokon található genetikai információk segítettek a rendőröknek, hogy megtalálják az egyik leghírhedtebb amerikai sorozatgyilkost. Őt.

1976 és 1986 között a férfi 12 gyilkosságot, 48 nemi erőszakot és kb. 120 betörést követett el Kaliforniában. Az FBI 2016-ban újra nyitotta az ügyet és 50 ezer dolláros nyomravezetői díjat tűztek ki az elkövető fejére. Az ügyben egészen mostanáig még csak gyanúsítottuk se volt a rendőröknek, csupán néhány fantomrajz állt rendelkezésükre, amelyek nem vezettek különösebb eredményre. A megoldatlan ügy azonban évtizedek óta izgalomban tartja a közvéleményt: az elmúlt években még könyv és egy tévésorozat is feldolgozta az eseményeket.

Bűntettek:

Az első erőszakos eset 1976. június 18-án történt. Az áldozat egy Jane nevű nő volt, aki a hároméves fiával aludt az ágyban, amikor arra ébredt, hogy egy maszkos férfi áll az ajtóban és zseblámpával világít az arcába. A férfi mindkettőjüket megkötözte, bekötötte a szemüket és betömte a szájukat is, majd a nőt megerőszakolta.

Az első áldozatok jellemzően egyedül vagy a gyerekükkel tartózkodó nők voltak, de egy évvel később a férfi már párokra is rátámadt. Az első gyilkossága is egy ilyen eset volt: 1978-ban megölte a kutyájukat sétáltató Brian és Katie Maggiore-t, mert azok meglátták őt, amint épp egy házba készült betörni. Ezután eltűnt Sacramentóból, hogy 500 kilométerrel délebbre, Santa Barbarában tűnjön fel újra és folytassa, amit elkezdett. (A férfi a bűntényeket tíz kaliforniai megyében követte el az 1970-80-as években)

Az áldozatai leginkább 13 és 41 év közöttiek voltak, és gyakran értékeket is elvitt a bűntett helyszínéről.

Leleplezése:

A Stern című hetilap cikke szerint az amerikai rendőrségnek volt DNS-mintája a gyilkostól, amit viszont nem tudott konkrét személyhez kötni. A nyomozás során a rendőrök több amerikai családfakutató oldalon is regisztráltak, hátha valahol felbukkan a tettes családjából valaki. DeAngelót egy rokona “kutatta fel” és tette hozzá a családfához.

Anne Marie Schubert államügyész elmondta, hogy az egyik internetes oldalon megjelent az ismeretlen tettes DNS-éhez nagyon hasonló minta. DeAngelo az életkora mellett azért lett gyanús a nyomozók számára, mert közel lakott a gyilkosságok helyszínéhez. A rendőrök megfigyelték, és úgy szereztek tőle aktuális DNS-mintát, hogy bevittek vizsgálatra egy tárgyat, amit az utcán eldobott. Mivel ez egyezett az ismeretlen tettes évtizedek óta őrzött mintájával, így otthonában azonnal lekapcsolták és őrizetbe vették.

Forrás: index.hu

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/blood-3301880_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/blood-3301880_960_720-150x150.jpgNews CityNagyvilágAmerika,erőszak,sorozatgyilkos2018. április 24-én elfogták és letartóztatták a „Golden State Killer” néven ismert sorozatgyilkost. A feltételezett gyilkos egy volt rendőr, Joseph James DeAngelo nevű, 72 éves férfi. Családfakutató portálokon található genetikai információk segítettek a rendőröknek, hogy megtalálják az egyik leghírhedtebb amerikai sorozatgyilkost. Őt. 1976 és 1986 között a férfi 12 gyilkosságot,...