Egyre többször szerepelnek az újságok szalagcímei között az olyan ügyek, amikor egy-egy oknyomozó újságírót ér zaklatás. Néhányukat csak megfenyegetik, vannak azonban olyanok is, akik nem ússzák meg élve. Az elmúlt időszak legtitokzatosabb eseteit gyűjtöttük most csokorba, remélve, hogy a piszkos kis ügyek egyszer tisztázódnak.

Makszim Borogyin
Meghalt egy orosz oknyomozó újságíró, Makszim Borogyin, miután kizuhant április 12-én az ötödik emeleti lakásának ablakából. Borogyin, aki 32 évesen, az esetet követően kómába esett, nem sokkal később életét is vesztette a kórházban. A sok gyanús körülmény ellenére, hivatalosan öngyilkosságként kezelik halálát. A rendőrség szerint nem valószínű, hogy bűnügy történt a helyszínen, mivel Borogyin ajtaját belülről zárva találták és nem volt nyoma erőszakos behatolásnak.

Rumjantceva, aki Borogyin kollégája volt, állítja, hogy szerinte nem öngyilkosság történt. Ezt a kijelentését arra is alapozza, hogy barátja április 11-én megkereste őt és azt mondta, hogy a háza környéke tele van emberekkel, akik maszkot és terepszínű ruhát viselnek. Rumjantceva szerint a hajnali 5 órás telefonáláshívás alkalmával egyáltalán nem érezte hisztérikusnak, sem részegnek barátját, mindössze csak zavartnak.
De vajon miért történhetett meg az, hogy a feljegyzések szerint, Borogyin 1 óra múlva, mikor újra telefonált kollégájának, már azt mondta, hogy tévedett és nem akarják átkutatni lakását, mindössze csak terepgyakorlatot végezhettek a különös alakok… merő véletlen lenne, hogy ezek után már többször nem kereste Rumjantcevát telefonon?!

Ján Kuciak
Legalább ilyen különös Ján Kuciak oknyomozó esete is. Egy szlovák hírportál egyre sokkolóbb részleteket osztott meg a február 21-én meggyilkolt szlovák újságíróról és menyasszonyáról. A tények azt mutatják, hogy a párral vélhetőleg egy brutális, hidegvérű bérgyilkos végezhetett. Jánt mellkason, jegyesét pedig fejbe lőtték. Mindössze csak 27 évesek voltak.

Az ifjú újságíró adóügyekkel kapcsolatosan írt. Utolsó cikkét egy közismert maffia szereplőről, Marian Kocnerról publikálta. Koncer, emiatt, többször is megfenyegette őt. Vajon véletlen mulasztás lenne, hogy Ján megfélemlítés miatti rendőrségi feljelentése kapcsán még 44 nap után sem indult meg a nyomozás az ügyben?!

Azóta sokféle találgatás látott napvilágot. A nyomozásban résztvevő, magas rangú rendőr szerint a kettősgyilkosság az újságíró oknyomozó tevékenységével , témáival lehet  összefüggésben.  Ezt alátámasztják a holttestek mellett talált lőszerek is, amelyek egyértelmű utalások arra vonatkozólag, hogy jobb lesz, ha mindeki leszáll a témáról.

Daphne Caruana Galizia
Galizia, Málta legismertebb oknyomozó újságírója volt, aki többek között a miniszterelnök és felesége állítólagos számlái után is kutakodott. Állította, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került. Az újságírónőt gyakran megfenyegették és bántalmazták is. 1995-ben felgyújtották a benzinnel lelocsolt házának ajtaját és elvágták kutyájának torkát. A nő, ennek ellenére, nem tántorodott el az igazság felgöngyölítésétől.

Galizia családja szerint, a máltai politikáról szóló cikkeiért folyamatos támadások érték az újságírót. 2017. október 16-án, célzott merénylet ölte meg végül.  Saját otthona mellet akart beülni az autójába, mikor az abba rejtett bomba felrobbant. Galizia, az utolsó cikkét halála előtt félórával írta.  Fia, aki ott volt és végignézte az óriási lángcsóvát, már nem tudott rajta segíteni.

Szerző : Mzs

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/mystery-3137928_1920-e1525257004274-1024x536.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/mystery-3137928_1920-e1525257004274-150x150.jpgNews CityNagyvilágbüntény,gyilkosság,halálEgyre többször szerepelnek az újságok szalagcímei között az olyan ügyek, amikor egy-egy oknyomozó újságírót ér zaklatás. Néhányukat csak megfenyegetik, vannak azonban olyanok is, akik nem ússzák meg élve. Az elmúlt időszak legtitokzatosabb eseteit gyűjtöttük most csokorba, remélve, hogy a piszkos kis ügyek egyszer tisztázódnak. Makszim Borogyin Meghalt egy orosz oknyomozó újságíró,...