Idén egy új helyszínnel, egy interaktív térrel is bővül a Sziget Fesztivál. A Karaván Sátorban a koncerteket a fellépő művészekhez kötődő dokumentum- és játékfilmek vetítése, kulináris bemutató és szakmai találkozások kísérik.

Itt olyan együttesek lépnek majd fel, akik egy-egy országon belül egy etnikai kisebbséghez tartoznak, évtizedek óta ebben a kisebbségi létben élnek vagy több identitást is a sajátjuknak vallanak, de megtartották jellegzetes kultúrájukat. A helyszín programjának alapját magyarországi és kelet-európai roma zenekarok alkotják, akik a helyi közösségek ünnepeit végigkísérték és kísérik mind a mai napig: játszanak esküvőkön, névnapokon, falusi bálokon és némely vidéken elkísérik a halottakat is az utolsó útjukon.

A különböző napok egy-egy tematikára épülnek: az első este a magyar, a balkáni és a szláv cigányzene sokszínűségét mutatja be, Rádzsasztántól Magyarországon keresztül Spanyolországig, a második nap Afrikáé, a harmadik a latin kultúrát járja körbe, a negyedik nap a gazdag magyar és roma hagyományokat mutatja meg, az ötödik nap a Közel-Kelet és Észak-Afrika ízeit hozza, az utolsó este pedig a balkán színes-zajos forgatagába repít el minket. A napokat a fellépő együtteshez kapcsolódó dokumentum- vagy játékfilmmel kezdik, amit egy közös főzés egészít ki, amelyen a fellépők országuk vagy etnikumuk jellegzetes ételeit főzik meg, bevonva a folyamatba a közönséget is. A filmvetítést és a főzést minden nap három koncert és egy világzenei DJ szettje követi.

A fellépők között lesznek olyan együttesek is, akik tovább viszik a tradiciókat, inspirálódnak belőlük és saját stílusukkal ötvözik azt irányt mutatva a következő generációnak. De lesznek olyanok is, akik hagyományaikat megújítva, új hatásokkal gazdagítva képviselnek egy-egy kisebbséget. De a fesztivál látogatók körében már jól ismert romániai Nadara, az olasz Mascarimiri vagy a Parno Graszt is helyet és lehetőséget kap a Karavánban. Mind az izraeli, mind a dél-afrikai zenei program kiemelt programja a 2018-as Szigetnek.

(szerk.)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/06/sziget4-1024x683.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/06/sziget4-150x150.jpgNews CityBelföldmagyar fesztiválok,Sziget FesztiválIdén egy új helyszínnel, egy interaktív térrel is bővül a Sziget Fesztivál. A Karaván Sátorban a koncerteket a fellépő művészekhez kötődő dokumentum- és játékfilmek vetítése, kulináris bemutató és szakmai találkozások kísérik. Itt olyan együttesek lépnek majd fel, akik egy-egy országon belül egy etnikai kisebbséghez tartoznak, évtizedek óta ebben a kisebbségi...