Az olvasás remek dolog. Elrepít minket egy másik világba és nem is akarunk visszatérni a jelenbe. Rengeteg könyv van, amit, ha elkezd olvasni az ember, akkor nem tudja letenni. Ha gyerek- illetve kamaszkorban megszeretjük az olvasást, akkor ez a szerelem egész életen át fog tartani. Nem mellesleg a szókincsünk is bővül, javul a helyesírásunk és sokkal finomhangolja az intelligenciát is.

 Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni. /Mark Twain/

 

Talán az első és legnépszerűbb könyvsorozat a Harry Potter, amit J.K. Rowling írt.

Röviden: egy árva fiúról szól, akinek 11 éves koráig sejtése sincs arról, hogy varázsló. Furcsa dolgok történnek vele, de nem vesz róla tudomást, egészen addig, amíg meg nem jelenik nála egy félóriás férfi, Hagrid, aki elviszi őt a borszorkányok és varázslók legismertebb iskolájába a Roxfortba. Innentől kezdve minden évben ellenségei akadnak Harrynek, akik az életére akarnak törni, de ő két barátjával mindig győzedelmeskedik.

A könyv elvarázsolja olvasóját, magával ragadja és nem ereszti. Izgalmas, néha szomorú történetekkel találkozunk a sorozatban, melyek olyan hétköznapi értékekről szólnak, mint barátság, szeretet, család, bátorság.  A szerethető hősökkel nagyon könnyű azonosulni, kortól és nemtől függetlenül erősen ajánlott olvasmány minden egyes darabja.

Bálint Ágnes: Szeleburdi család

A háromgyermekes, értelmiségi Faragó család kissé zsúfoltan éli mozgalmas életét a kicsire méretezett budapesti lakásban, míg a szomszédban az újgazdag Belviziék konvencionálisan és célirányosan élnek minden luxussal berendezett lakásukban, magányra ítélve egyetlen gyermeküket. A 12 éves Laci naplójából bontakozik ki a cselekmény. Ez egy klasszikus könyv, amit talán a mostani generáció már nem is ismer, de mindenképpen érdemes a gyerekek kezébe adni! Vidám percek, hangos nevetés kíséri az olvasást. Plusz egy érvünk: mivel a könyv mindössze 151 oldalas, így a gyereket az sem ijeszti el, hogy túl hosszú olvasmánnyal tukmáljuk!

Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Lebilincselő rejtélyek nyomába eredhet az, aki követi a könyv hőseit kalandjaik során. Vajon mit rejt a lezárt bánya, amelynek járatai az országhatáron is átnyúlnak? És vajon ki a mélyben kísértő, titokzatos Rém? Néhány gyerek rettenthetetlen bátorsággal veti bele magát a nyomozásba, amely meglepő fordulatokat és valódi veszélyeket tartogat számukra. Mint minden jó detektívregényben, a végső nagy leleplezés itt is igazi meglepetésként éri az olvasót. Együtt izgulunk a szereplőkkel, illetve értük. A könyvből 1973-ban készítettek  egy fekete-fehér ifjúsági kalandfilm-sorozatot is, ami 5 részből és 30 perces epizódokból állt.

Kálnay Adél: Titkok egy régi kertben

Ági és Fanni, akik már születésük óta a legjobb barátnők, a nyári vakáció néhány hetét egy olyan helyen töltik, ahol még televízió sincs. A szünidő unalmas lenne, ha nem találkoznának Mári nénivel. A híres mesemondó elmeséli nekik Amália, a titokzatos és tündéri fiatal lány történetét, aki kétszáz éve halt meg, de – a legenda szerint – nem tud megnyugodni, mert elveszítette gyűrűjét, s azóta itt lebeg, újra és újra megjelenve az emberek álmaiban. Véletlen fordulat lenne, hát, hogy a két kislány álmában is felbukkan a különös szellem, hogy a segítségüket kérje…???!!!

Ez a könyv főleg lányoknak ajánlott és köztük is a fiatalabb korosztálynak. Egy lenyűgöző rövid mese, ami után mindenki kirohan a kertbe, hátha talál egy tündért.

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Ki ne vágyna rá, hogy esténként, mikor elalszik, egy beszélő farkaskölyök szegődjön mellé álmában, és elkísérje kalandozásaiban? Az Álomfogó hőse, Gergő, viszont egyáltalán nem kívánja a farkaskölyök társaságát, mint ahogy azt se, hogy az általa csak Bolhásnak becézett segítőjével együtt vágjon keresztül az álmok néha mulatságos, máskor fenyegető erdején. Az Álomfogó színes, kavargó világba repíti olvasóját, de hétköznapi gondjainkra ad választ. A sorozat 5 könyvből áll és nagyon jó olvasmány mindkét nem számára.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/books-2863700_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/books-2863700_960_720-150x150.jpgNews CityKultúraifjúsági könyvek,kultúra,olvasásAz olvasás remek dolog. Elrepít minket egy másik világba és nem is akarunk visszatérni a jelenbe. Rengeteg könyv van, amit, ha elkezd olvasni az ember, akkor nem tudja letenni. Ha gyerek- illetve kamaszkorban megszeretjük az olvasást, akkor ez a szerelem egész életen át fog tartani. Nem mellesleg a szókincsünk...