A Tisza-tavi Ökocentrumban a hazai természeti értékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók játékos, szórakoztató és látványos formában. Kiss János ügyvezető igazgatóval arról beszélgettünk, miért érdemes Poroszlóra látogatni.

Idén az egymilliomodik látogató fogadására készül a Tisza-tavi Ökocentrum. Mi várja majd a szerencsést a helyszínen?

A fő látványosságunk az egyedülálló óriásakvárium-rendszer, ahol közel egymillió liternyi édesvízben figyelhetők meg a Tiszára és a Kárpát-medencére jellemző halfajták – köztük a ponty, a csuka, a harcsa vagy a hatalmas termetű viza. Az ökocentrumban a természeti értékek bemutatását szolgálja a hüllők-kétéltűek kiállítása, míg a moziban „Négy évszak a Tisza-tónál” címmel vetítünk félóránként természetfilmet. A főépület első emeletén a Makrovilág-Földinfo teremben nemcsak az apró lények világával lehet megismerkedni, hanem itt hívjuk fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára is.

http://www.tiszataviokocentrum.hu
Viza az óriás akváriumban – fotó: Szőke Péter

A rendezvényterem különleges haltrófeák helyszíne, a hetedik emelet magasságában található kilátótorony teraszáról pedig csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. Az ökocentrum főépületét 7 hektáros park veszi körül, ahol őshonos állatfajtákat lehet megfigyelni, találhatók itt teknősök, vörösróka, aranysakál, borz, kormorán, egerészölyv és pelikán is, éppúgy, mint a dámszarvasok vagy a magyar juhfélék, a cikta, a cigája vagy a racka. A parkban a családos vendégek szórakozását a sövénylabirintus, a bálafigurák és a több játszótér szolgálja, köztük is legnépszerűbb a Tutajos tó vízi játszótér. Itt tekinthető meg az 1884-ben épült poroszlói Tájház is, melynek szomszédságában hagyományőrző baromfiudvar idézi meg a korabeli falusi, vidéki életmódot libákkal, kacsákkal, tyúkokkal és kakasokkal.

Az ökocentrum egyik különlegessége a vízi alagút. Mit érdemes erről tudni?

Az épület alatt húzódó akváriumtérben található víz alatti alagút igazi műszaki bravúr: a több mint 6 méter hosszú, 4,5 tonna súlyú akril alagút lehetővé teszi, hogy a látogatók átéljék a víz alatti élet hangulatát, olyan érzést keltve, mintha valóban a tó vagy folyó medrében sétálnánk.

Akik már voltak, azoknak is érdemes újra ellátogatni Poroszlóra, hiszen új programok fogadják idén az érdeklődőket. Melyek ezek?

Márciustól új, „négyévszakos” 3D-filmet vetítünk, érdemes olyan belépőjegyet váltani, mely a film megtekintését is tartalmazza. Hamarosan bemutatható lesz a Makrovilág-Földinfo terem több újdonsága: egy természetismereti óriáspuzzle, ahol a kép kirakását a Tisza-tó élővilágára vonatkozó kérdések segítik. Ugyanitt mostantól érintőképernyős kivetítőn 30 különböző olyan témáról tájékozódhatnak látogatóink, melyek a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozzák és rámutatnak arra, hogy Földünk megóvása mindannyiunk közös érdeke és feladata. A Makrovilág terem látnivalói ezen kívül a Tisza-tó térségére jellemző bogarak, rovarok bemutatójával egészül ki májusban. A szabadidőparkban tavasszal újrarendeztük a korabeli halászeszközök szabadtéri bemutatóját, a régi Szitakötő Ház helyén pedig kismadarak röpdéje nyílik meg.

Tisza-tavi Ökocentrum
Főépület – fotó: Magyar Péter

A sövénylabirintussal szomszédos területen a tiszaigariak szalmabála alkotásait lehet megtekinteni és fényképezkedni a mókás halacskával, katicabogárral, bagollyal vagy épp a bála-rókával. Állatbemutatóink között új fajként jelenik meg a borzas gödény (pelikán), a baromfiudvar szomszédságában kialakítás alatt álló „Nyusziudvarban” pedig magyar nyúlfélék találnak majd új lakóhelyükre. Mindeközben a tavaszi szaporulat kisbárányai és kiskecskéi kerülnek a kisállatsimogatóba, ahol a napokban született kiscsacsi is megtekinthető már. A jó idő beköszöntével ismét a helyére kerül Charlie, az afrikai sarkantyús óriásteknős is, aki a Tisza-tavi mocsári teknősök távoli rokona, s minden évben nyaralni jár Poroszlóra.

Tavasztól elérhető a centrumban a hajnali belépőjegy. Mire készülhet az, aki ilyen jegyet vált?

A hajnali belépőjegy lehetőségét állatbarát önkénteseknek alakítottuk ki, ők reggel 6 órától 9 óráig az ökocentrum állatgondozóival együtt vehetnek részt olyan mindennapos munkákban, mint az etetés, itatás vagy épp az állatok lakóhelyének takarítása. Így meggyőződhetnek arról, hogy az állatokról való gondoskodás nem is olyan egyszerű feladat, hanem komoly munkával és felelősséggel is jár.

Tisza-tavi Ökocentrum
Szalamandra – fotó: Kóródy Olivér

Idén 11 tó körüli település alakította ki a Tisza-tavi vakáció programját. Milyen élmények várnak nyáron az ott nyaralókra?

Tisza-tavi Vakáció címmel minden évben megszerkesztünk és kiadunk egy olyan térségi kiadványt – idén 11 település részvételével, mely felhívja a figyelmet Magyarország második legnagyobb tavának aktuális kínálatára. A kiadványból kiderül, hogy a Tisza-tó idén is a nyaralás, pihenés, kirándulás népszerű célpontja lesz, ahol a vízi sportokra, a kerékpározásra, a horgászásra kiváló lehetőségek állnak rendelkezésre, a szabadvízi strandok, a kikötők, a vendéglátóhelyek egyre színvonalasabb kínálattal várják a vendégeket. A látnivalókat a szihalmi Magyar-Tár-Ház is bővíti, ahol a Kárpát-medence magyarságának kulturális értékeiből állítottak össze érdekes tárlatot.

(x)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/Suhayda-László_R1A2247-1024x682.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/Suhayda-László_R1A2247-150x150.jpgNews CityBelföldRiportcsaládi kikapcsolódás,családi programok,kirándulás Poroszlóra,Tisza-tavi Ökocentrum,Tisza-tóA Tisza-tavi Ökocentrumban a hazai természeti értékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók játékos, szórakoztató és látványos formában. Kiss János ügyvezető igazgatóval arról beszélgettünk, miért érdemes Poroszlóra látogatni. Idén az egymilliomodik látogató fogadására készül a Tisza-tavi Ökocentrum. Mi várja majd a szerencsést a helyszínen? A fő látványosságunk az egyedülálló óriásakvárium-rendszer, ahol közel...