Nem csak Szlovénia, hanem egész Európa egyik legtökéletesebb gyöngyszeme a főváros, Ljubljana. Autómentes belváros, türkiz zöld folyó, középkori vár, kézműves termékek, igazi lüktető chill hangulat jellemzi a Budapesttől mindössze 5-6 órányira található kisvárost. Ha vissza akarod idézni a fiatalságod, azonnal indulsz!

Ismerős a mondás, hogy „A szomszéd fűje, mindig zöldebb!”, ugye?! Nos, aki eddig nem járt Szlovéniában, talán nem is értette igazán ennek a mély értelmét. Átgurulsz a határon és tátva marad a szád. A természeti gazdagság csupán csak egy apróság amellett, hogy ami eléd tárul az országban. A gondosan rendben tartott települések, a tip-top kis templomok a dombok tetején, a békésen legelésző állatok, olyan hangulatot árasztanak, hogy szinte úgy érzed, azonnal szabadesésben zuhannál bele az életérzés kellős közepébe. Szemét nincs. Mosolygós és nyugodt emberek viszont vannak. Talán Ausztriából ismerős lehet a látvány, hogy a füvet valószínűleg kisollóval vágják egyforma méretűre. Nos, ezt szorozd fel százzal és képzeld, azt fogod érezni, hogy ebben nincs semmi feszengés vagy kockaság, sokkal inkább nyugalom, céltudatosság és érték.

Szlovénia egy pöttöm kis ország, megannyi csodával: van tengerpart, havas hegycsúcsok, gyönyörű völgyek… minden, amiről a legtöbb ország csak álmodozik. A legjobb, hogy az egészet, akár egy hétvége alatt is bejárhatod. Ha így döntesz és a snassz osztrák bevásárlós turizmus helyett bátran belefogsz az utazásba, akkor érdemes rögtön a főváros, Ljubljana felé venni az irányt.

Néhány történelmi adat, amit jó, ha tudsz, mielőtt megérkezel:

  • Európa legfiatalabb fővárosával van dolgod, ugyanis csupán 1991 óta a független Szlovén Köztársaság fővárosa.
  • Ljubljana lakossága mindössze 270 000 fő körül van, ami Budapesthez képest döbbenetesen alacsony (Budapesten közel 2 millióan laknak, ami egész Szlovénia lakosságát kiteszi.).
  • A város jelképe a sárkány, ugyanis a legenda szerint Iaszón görög királyfi, hazafelé tartva legyőzte az itteni tóban élő hírhedt, rettenetes sárkányt.
  • A főváros pontosan az ország földrajzi középpontjában fekszik.
  • Történelme visszanyúlik a Krisztus előtti időkre, éppen ezért meghökkentően sok az egy négyzetméterre jutó látnivaló.

Akárhol is szállsz meg a városban, a méreteiből adódóan mindent közel 10-15 perc alatt, gyalogosan is elérsz. Amint megérkezel érezni fogod a kultúr sokkot. Kicsit Prága, kicsit Amszterdam, kicsit Bécs, kicsit Budapest. Minden egyben, csak kicsiben. A belvárosba tilos az autós behajtás, így mindenki gyalog, biciklivel vagy az itt cirkáló tömegközlekedési eszközzel, a mini elektromos kisautókkal/buszokkal közlekedik.

A Ljubjanica folyó színe olyan, amire biztosan azt mondtad volna korábban, hogy ilyen a valóságban nem létezik. A kicsi kis hidacskák, melyek átszelik a folyót, mind más és más koncepció szerint épültek. A folyóparton elhelyezkedő éttermek, bisztrók nyüzsgő forgataga biztosan megállít majd egy frissítő szlovén sörre, főleg, ha gyalogosan, a csodaszép, fás ösvényen közelítetted meg előtte a város központjából kimagasló, dombon álló Várat.

Megérkezel, mindent kényelmesen és nyugodtan bejársz 2 nap alatt és hiányérzet nélkül távozol. Ha még kimaradhatsz otthonról, akkor pár óra alatt leautózhatsz a tengerpartra vagy az alig fél órára eső mennyei természetvédelmi területen folytathatod a rácsodálkozást. Tudsz még egy ilyen fővárost a közelünkben? Ha igen, feltétlenül írd meg nekünk, mert mi jelenleg, teljesen szerelemesek lettünk a szlovén Ljubljanába.

Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/ljubljana-2-1024x512.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/ljubljana-2-150x150.jpgNews CityUtazásLjubljana,Szlovénia,turizmus,városlátogatásNem csak Szlovénia, hanem egész Európa egyik legtökéletesebb gyöngyszeme a főváros, Ljubljana. Autómentes belváros, türkiz zöld folyó, középkori vár, kézműves termékek, igazi lüktető chill hangulat jellemzi a Budapesttől mindössze 5-6 órányira található kisvárost. Ha vissza akarod idézni a fiatalságod, azonnal indulsz! Ismerős a mondás, hogy „A szomszéd fűje, mindig zöldebb!”,...