Május első napjához kötődő népszokások miatt gyakran májusfát állítanak a férfiak a kiszemelt hölgyeknek, jelezve ezzel az udvarlási szándékukat. A néprajzkutatók szerint, ez a színes hagyomány bizonyítottan élt már a XV. században is, ám sok emlék és dokumentum árulkodik arról, hogy a májusfa állítási szokások talán még ennél régebbi időkre is visszavezethetőek.

Májusfát minden lánynak!

A magas vékony fákat általában színes szalagokkal, egyes helyeken étellel és itallal is díszítették. Legtöbbször az udvarló fiú vezetésével, csoportokban állították és díszítették fel a kiszemelt fát, és sokszor nem csak a szerelem vezérelte az ifjak tetteit, hanem gyakran a családhoz tartozó rokonlányok is kaptak egyet. Éppen ezért, az idők folyamán a Májusfa a bimbódzó szerelem mellett egyre inkább azt is jelentette, hogy az egyes portákon eladósorban lévő lány lakik. Az érzelmek azért nem vesztek ki a csodaszép hagyományból, a mai napig izgatottan várják április 30-ról május 1-re virradóra a lányok, hogy a szívüknek kedves fiúk meglepjék őket e díszes ajándékkal.

Mindegy milyen a fa, ha igazi érzésekkel adják!

Az udvarló legények leggyakrabban nyárfát díszítettek, de állítottak vadkörtét és orgonát is.
A népszokások arról árulkodnak, hogy sok helyen elterjedt a májusfa állítása mellett a szerenád is. A szerenádot követően a kiszemelt lány kiment az udvarlóhoz és borral kínálta. Az pedig, hogy végül szárba szökkent-e a szerelem vagy sem, már a szerencsén múlott.

Ahány ház, annyi szokás. Egy biztos. Ez a kedves hagyomány a mai napig él néhány faluban még Magyarországon is. A helyi fiúk pedig lelkesek és aktívak. A kiszemelt/hajadon lányok kapuját bekötözik, hogy az ne tudjon elmenni és a kertben általában krepp szalagokkal díszített fát állítanak.

Májusfa állítása után jön a Májusfa kitáncolása.
A Májusfa kitáncolása legalább olyan népszerű esemény, mint magának a fának az állítása. Amikor a díszes fát ledöntik, hatalmas ünnepélyt csapnak. A népszokás kiegészítő része a Májusfára mászás is, ami lényegében arról szól, hogy a magas, vékony kérgű fa tetejére erősített ételt és italt a leggyorsabb, legrátermedtebb legénynek meg is kell szereznie. A mutatvány különösen nehéz, hiszen az egyes udvarlók előszeretettel meg is tréfálják egymást a mutatvány közben: pálinka helyett paprikás vizet tesznek a fa tetejére.

Szerző: MZs

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/maypole-364265_1920-1024x768.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/maypole-364265_1920-150x150.jpgNews CityKultúrahagyomány,május,májusfaMájus első napjához kötődő népszokások miatt gyakran májusfát állítanak a férfiak a kiszemelt hölgyeknek, jelezve ezzel az udvarlási szándékukat. A néprajzkutatók szerint, ez a színes hagyomány bizonyítottan élt már a XV. században is, ám sok emlék és dokumentum árulkodik arról, hogy a májusfa állítási szokások talán még ennél régebbi...