A közösségi média kétségkívül kihat az emberi társadalomra, kapcsolatokra. Meg tudja változtatni a kommunikációt, a népszerűséget és az érzéseinket is, mivel lassan már csak lájkokban mérjük, hogy mennyire kedvelnek minket. Ám sokan fel sem tudnák sorolni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a közösségi oldalaknak, arról nem is beszélve, hogy miként hat ránk, baráti és párkapcsolatainkra?

A közösségi média előnyei

  • Ezeknek az online weboldalaknak az egyik legkiválóbb tulajdonsága, hogy tökéletesen alkalmasak a kapcsolattartásra és az információk átadására. Új ismeretségeket szerezhetünk vagy megtalálhatjuk régi barátainkat, de könnyen hozzájuthatunk a világ hírei mellett akár egy jobb álláshoz is.
  • Kedvez a félénkebb emberek kommunikációjának, hiszen egy közösségi oldalon nem kell egymás szemébe nézzünk, mert ott van a chat. Arc nélkül sokszor könnyebben, bátrabban felvállalja mindenki önmagát, gondolatait, ezáltal nyitottabbá válik az őt körülvevő világra is.
  • Ezeken a hálózatokon számos olyan alkalmazás található, ami készségfejlesztő. Ilyen például, a már említett chat is: ügyel a helyesírási hibákra és meg is mutatja azoknak korrigálását.
  • Az egyik legjobb közösségi szolgáltatás, hogy ingyen beszélhetsz a rég nem látott barátokkal. Ennek köszönhetően szervezhetsz eseményeket, rögzíthetsz dátumokat, videókat oszthatsz
  • A közösségi média megöli az unalmat. Elütheted vele a szabadidődet, készíthetsz akár több profilt is és azokon keresztül megoszthatsz számodra érdekes információkat, zenéket.

A közösségi média hátrányai

A sok előny mellett, sajnos rengeteg kártékony hátránya is van az ilyen oldalaknak.
Talán a legrettegettebb az, hogy bárki könnyedén visszaélhet személyes adatainkkal, képeinkkel. Éppen ezért óvatosnak kell lennünk, egyáltalán nem mindegy, hogy mit osztunk meg magunkról, párunkról, családunkról, barátainkról. A világhálón minden rendkívül gyorsan terjed, éppen ezért ügyelni kell a kínos dolgok elkerülésére. Sajnos a tömegmédia nagyon meghatározó a modern társadalom befolyásolására. Csökkent a személyes érintkezés, intimitás, hiszen egyre inkább a közösségi oldalon éli mindenki az emberi kapcsolatait.

Használat közben jó, ha figyeled a személyiséged változását. Ha úgy érzed, hogy mindig valós képet adsz magadról, akkor nincs semmi baj. De minél jobban elferdíted az igazságot, annál magányosabb és depressziósabb lehetsz a végén. Sokan osztanak meg boldog családi fotókat, miközben romokban hever házasságuk. Ha te is hasonlóképpen cselekszel az online térben, ne is várd, hogy segítség érkezik hozzád.

Az egyik legnagyobb veszély, az előnyök között említett arctalanságban rejlik. A közösségi médiát sokan használják fel ismerkedésre kiskorúakkal. A statisztikák szerint, rengeteg bűncselekmény a közösségi oldalokon történt megismerkedés következménye: elcsalások, rablások, erőszak… Éppen ezért mindig legyél alapos és tudd, hogy kivel beszélgetsz, mert könnyű bedőlni az ismeretleneknek.

Hogy a közösségi média most jó vagy rossz hatással van ránk, azt döntse el mindenki maga. Az viszont okos dolog lehet, ha figyelsz arra, hogy mit osztasz meg és legfőképp, hogy kivel. A személyes adataid online hálózatba ne kerüljenek, mert az felér egy „öngyilkossággal”.

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/communication-3232227_1920-1024x380.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/communication-3232227_1920-150x150.jpgNews CityÉletmódelőny,internet,közösségi médiaA közösségi média kétségkívül kihat az emberi társadalomra, kapcsolatokra. Meg tudja változtatni a kommunikációt, a népszerűséget és az érzéseinket is, mivel lassan már csak lájkokban mérjük, hogy mennyire kedvelnek minket. Ám sokan fel sem tudnák sorolni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a közösségi oldalaknak, arról nem is beszélve,...