Észak- és Dél-Korea vezetői találkoznak április 27-én, a Panmindzson határfalu déli részén lévő Béke Házban. A történelmi jelentőségű eseményen Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vesz részt és talán hivatalosan is véget érhet az Észak- és Dél-Korea között tartó háború.

2011 óta ez az első alkalom, hogy ilyen jelentős eseményre kerül sor. Az egész világ izgatottan várja a fejleményeket. A diplomáciai találkozó célja, a hírügynökségek szerint, az, hogy megtörje Észak-Korea nukleáris programját. Észak-Korea még 1993-ban mondta fel az atomsorompó szerződést és 2003-ban ki is lépett belőle végérvényesen. Kim Dzsong Un igazi atomhatalomnak kiáltotta ki országát, amivel alaposan odapörkölt a vezető hatalmaknak és éveken át tartotta „rettegésben” kiszámíthatatlan és diktatórikus viselkedésével a világot.

Éppen ezért jelentős a mostani találkozó, amit abban a Béke Házban tartanak, ami pont a két ország határán fekszik és egyik oldala Észak-, a másik pedig Dél-Koreához tartozik. Az eseményen a világ több prominens vezetője is érdekelt és azon dolgozik, hogy békés együttműködést segítsen elő az USA és Észak-Korea között a nukleáris fegyverkezés visszaszorítására, illetve egy békésebb, a gazdasági fejlődésre koncentráló világpolitika pályára állítása céljából segítse az együttműködést.

A tét nagy. A „világbéke” mellett végre közeledhet egymáshoz Észak és Dél. A két ország közötti konfliktus számtalan formában megmutatkozott, a legbanálisabb talán az volt, hogy a keménykezű, diktátor, Kim Dzsong Un, még a hagyományos időzónától is eltért, ezzel is jelezve, hogy Északon bizony más „időszámítás” a mérvadó.

Egy biztos: a nagy ígéretek ezen a találkozón sem maradnak el. A cél a félsziget atommentessége és a két koreai ország közötti béke helyreállítása, a kapcsolatok fejlesztése. De vajon követik e majd tettek a megegyezést, lesz e végre békés együttélés, elkerülhető e valóban egy világméretű katasztrófa?

(Szerk.)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/korea-2-1024x499.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/korea-2-150x150.jpgNews CityNagyvilágatom fegyverkezés,Dél-Korea,Észak-Korea,Kim Dzsong Un,külpolitikaÉszak- és Dél-Korea vezetői találkoznak április 27-én, a Panmindzson határfalu déli részén lévő Béke Házban. A történelmi jelentőségű eseményen Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vesz részt és talán hivatalosan is véget érhet az Észak- és Dél-Korea között tartó háború. 2011 óta ez az első alkalom, hogy ilyen...