Az irodalom mindig jelen van az életünkben. Lehet diákként nem voltak jó emlékeink, de felnőve már mindenki talál olyan műveket, amikkel azonosulni tud vagy mélyen meghatják. 1964 óta ünnepeljük a magyar költészet napját, amit József Attila születésének napján tartanak meg minden évben. Ez a nap április 11-e.

„Veszem a szót, földobom a levegőbe, ott szétesik, és újra megfogom, és akkor valami más.” /József Attila/.

De ki is volt József Attila? Érdekességek az életéből, amikről talán nem is tudtál!

József Attila, a 20. századi magyar irodalom legkiemelkedőbb alakja! Posztumusz Kossuth-és Baumgarten- díjas költőnk.

1905-ben született Budapesten. Apja elhagyta a családot, anyjával és testvéreivel nagy szegénységben éltek és folyamatosan költözködtek egyik bérlakásból a másikba. A Szegedi Tudományegyetemen szeretett volna tanár lenni, ám elbocsátották a Tiszta szívvel című verse miatt kirobbant jobboldali tiltakozások miatt.

Legismertebb versei: Mama, Altató, Óda, Külvárosi éj és a Tiszta szívvel. De ezek csak egyek a rengeteg csodálatos munka közül.

Halála körülményei a mai napig tisztázatlanok. Nagyon fiatalon, mindössze 32 évesen halt meg Balatonszárszón, ahol a vonat alá került. Nem tudni, hogy öngyilkosság, baleset vagy netalán szándékos gyilkosság volt ennek hátterében. Tekintve zűrös életét, az öngyilkosságot tartják a legvalószínűbbnek.

Érdekességek József Attila életéből:

  • Bécsben és Franciaországban tanult (Sorbonne) és már külföldi tartózkodása alatt szimpatizált a kommunista és anarchista eszmékkel. Miután hazatért Magyarországra fel is kereste az illegális munkásmozgalmat.
  • Sokat betegeskedett, 1913-ban például súlyos tüdőgyulladást kapott.
  • Nevelőszülei a saját füle hallatára beszélték meg a szomszédokkal, hogy az Attila név nem létezik, és Pistának hívták őt. Később rátalált pár olvasmányra Attila hun királyról, és így újra rátalált az identitására.
  • A Rorschack-teszt a legtöbb embernek kb. fél órát vesz igénybe, ám József Attilának ez 2 óráig tartott. Annyi gondolata támadt a képekkel kapcsolatban, hogy azokat sokáig tartott kifejtenie
  • A magyar érettségin kettest (elégségest) kapott!

Öngyilkossági kísérletei:

Lelki zavaraihoz sok dolog vezethetett, például édesanyja halála is mély nyomot hagyott benne, ezáltal a műveiben is visszaköszön ez a motívum. Erős hajlamát az alábbi életesemények is mutatják:

1914 Még csak 9 éves, de már öngyilkosságot kísérel meg. Jolán nővérével összeveszett, majd lúgkővel akarta megmérgezni magát. Ám ahelyett keményítőt ivott meg.

1922 Egy gimnáziumi vizsgája előtt beszedett 60! db aszpirint. A gyomrát kimosták, kipihente magát, majd sikeresen letette az összes vizsgáját kitűnőre.

1929 Szántó Judittal tartó kapcsolata 6 évig tartott, ám ez idő alatt hatszor akart véget vetni életének. 1935 nyarán pedig kétszer is magukra nyitotta a gázcsapot.

Végezetül pedig egy vers, amivel emlékezhetünk az egyik legnagyobb költőnkre és vele együtt a magyar költészet napjára.

Tiszta szívvel

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.

Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.

Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.

Elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek
s halált hozó fű terem
gyönyörűszép szívemen.

Szerző: Zsidákovits Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/the-danube-1018328_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/the-danube-1018328_960_720-150x150.jpgNews CityKultúrairodalom,költészet,versekAz irodalom mindig jelen van az életünkben. Lehet diákként nem voltak jó emlékeink, de felnőve már mindenki talál olyan műveket, amikkel azonosulni tud vagy mélyen meghatják. 1964 óta ünnepeljük a magyar költészet napját, amit József Attila születésének napján tartanak meg minden évben. Ez a nap április 11-e. „Veszem a szót,...