Az űrkutatás mindig is egy izgalmas téma volt az emberek körében. Az ismeretlen felkutatása rengeteg embert foglalkoztatott és foglalkoztat még manapság is! Rengeteg magyar vonatkozása is van az űrkutatásnak, de most csak egyet emelünk ki: Pavlics Ferencet, aki idén 90. életévét töltötte be!

Ki is ő és mit köszönhet neki a világ? 

Pavlics Ferenc gépészmérnök, kutató. 1928-ban született a Vas-megyei Balozsameggyesen. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szerzete meg gépészmérnöki diplomáját 1950-ben. ’56-ban elhagyta az országot, majd megszerezte amerikai állampolgárságát. ’57-ben kezdődött az egész pályafutása a General Motors Detroit-i kutató részlegén. Itt nagy mozgékonyságú terepjárók megalkotásán dolgozott a US Army Tank Automotive Command számára.

1961-ben áthelyezték Santa Barbarára, ahol olyan terepjárók tervezésével foglalkozott, melyek a bolygók felszínén közlekedtek, ráadásul nem csak távirányítású, de ember által vezérelt gépeket is fejlesztettek.

Nevéhez leginkább a Lunar Rover holdjáró kapcsolódik, melyet ő tervezett. 1971-ben az Apollo-programban valósult meg az elképzelés. Az Apollo-15 expedíció során kutatta a Hold felszínét és 3 napig sikeresen működött is!  Ezért a programért NASA-díjat kapott. Tervezett másik két példányt is. 1972-ben az Apollo–16 és az Apollo–17 űrhajók járművét is felküldték a Holdra. Mindhárom jármű ott is maradt.

De mi is az az Apollo-program?

Egy amerikai űrprogram, mely 1961 és 1972 között, emberek részvételével zajlott.

Fő célja természetesen az ember Holdra juttatása volt, ám emellett politikai célja is volt a háttérben. A hidegháború miatt kialakult egy űrverseny és ebben az USA vesztésre állt. A mögöttes cél tehát, Amerika pozíciójának megfordítása volt.

1961.05.25-én hivatalosan is bejelentették az Apollo-programot, John F. Kennedy kongresszusi beszédében. Ezt a dátumot tartják a program hivatalos kezdetének.

1969.07.21-én sikerült teljesíteni a feladatot. Neil Armstrong és Buzz Aldin sikeresen megérkeztek a Holdra.

Pavlics,1988-ban nyugdíjba vonult és alapított egy mérnöki szaktanácsadói vállalatot, Pavlics Engineering néven.

Magyarországi kapcsolata, kitüntetései:

Nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy hiába költözött Amerikába, Magyarországon született.

  • 2000-ben aranydiplomát, 2010-ben gyémántdiplomát kapott a Műegyetemen
  • 03.15-én megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend közép keresztje kitüntetést
  • 2010-ben a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagjává választják, a Gépészeti Tagozat pedig Botja Imre-díjjal tüntette ki

CSOPA:

A Csodák Palotájában megtekinthető egy az űrrel foglalkozó részleg. Megismerhetik a Naprendszer fizikáját, az űrkutatást és emellett mindenki beleülhet és kipróbálhat egy holdjárót, melyet a Pavlics Ferenc által tervezett jármű alapján készítettek!

 

Szerző: Zsidákovits Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/moon-vehicle-67521_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/moon-vehicle-67521_960_720-150x150.jpgNews CityNagyvilágHold,tudomány,űrkutatásAz űrkutatás mindig is egy izgalmas téma volt az emberek körében. Az ismeretlen felkutatása rengeteg embert foglalkoztatott és foglalkoztat még manapság is! Rengeteg magyar vonatkozása is van az űrkutatásnak, de most csak egyet emelünk ki: Pavlics Ferencet, aki idén 90. életévét töltötte be! Ki is ő és mit köszönhet...