A 20. század egyik kiemelkedő irodalmi alakja Wass Albert. Erdélyi magyar író és költő volt, akinek csodálatos verseket, regényeket köszönhetünk! Regényei letehetetlenek, minden megvan bennük, ami egy remek könyvhöz kell! Szórakoztatóak, elgondolkodtatók és a természeti leírások elvarázsolják az olvasót.

„Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen.”
vfvfgrg

Nézzük, ki is volt gróf szentegyedi és cegei Wass Albert!

Családja egészen az Árpád-korig vezethető vissza, és egyike Erdély legrégibb nemesi családjának. A gróf címet Mária Teréziától kapták 1744-ben. Debrecenben erdészeti diplomát szerzett, Stuttgartban és Párizsban (Sorbonne Egyetem) újabb erdőmérnöki és vadgazdasági diplomát kapott. Apja betegsége miatt visszatért Erdélybe, de a román hadseregben kötelező sorkatonaságra hívták, így nem tudott a család mellett lenni.

1942: Három hónapos katonai kiképzésen vett részt, mint tartalékos tiszthelyettes, és ezután megkapta a Magyar Királyi Lovasság zászlósi rangját. A 9. Magyar Királyi Lovassággal Ukrajnába küldték alhadnagyként, és kétszer is megkapta a vaskeresztet.

1945-ben nem várta meg, míg a románok újból elfoglalják Észak-Erdélyt, hanem Amerikába emigrált. Itt a Floridai Egyetemen dolgozott egy nyelvi laborban technikai segédszemélyzetként. Távollétében a kolozsvári népbíróság halálra ítélte őt az apjával együtt „háborús bűnökért és gyilkosságért”. A román hatóságok többször is a kiadatását kérték, ám az amerikai Igazságügyi Minisztérium többszöri kivizsgálás után is elutasította a kérelmet. Műveiben is és életében is a hazafiasság az egyik fő elem.

„Ha őseink is elszaladtak volna, valahányszor nehéz idők jöttek, ma üres lenne ez az ország.”

Kitüntetései:

1988: Balassi Bálint-emlékkard (még élt, mikor kitüntették, de halála után a fia vette át helyette)

2003: posztumusz-alternatív Kossuth-díj

2007: hazafias munkássága elismeréseként posztumusz vitézzé avatta őt a Történelmi Vitéz Rend

Egyik legismertebb és legszebb regénye: A funtineli boszorkány

A három kötetes regény elvarázsolja az olvasót! A táj, az erdő szeretete, az emberek világának kettőssége csodálatos. A mű egyik legizgalmasabb jellemzője, hogy minden szereplője hiteles figura. Nagyon meseszerűen keveredik benne a valóság és a fikció. Ennyi emberséggel és alázattal megírt történet kevés született. Alázat a természet és az emberi jellemek iránt, az élet és a sors felé.

Rövid történet:

A regény hősnője egy havasi lány, Nuca. Az Istenszéke alatt, az Urszun él egy furcsa, kerek faházban apjával, a szótlan Tóderikkel. Nem ismer más törvényt, mint az erdők és hegyek törvényét, a jóságot sem Istentől vagy annak árnyékában tanulja meg, hanem a természettől. Élete nem könnyű, hiszen apját elviszik a csendőrök, így a tíz év körüli kislány magára és az emberek könyörületére utalva nő fel. Ragyogó szépségű fiatal nővé érik, aki mágnesként vonzza a férfiakat, akikről semmit sem tud. Boldogságra vágyik, de boldogtalan lesz, egy cigányasszony által megjósolt jövendő beteljesedése közepette: akit ágyába fogad, az meghal. Nuca először menekülne saját végzete elől. Szerelmes lesz a havasi király, Éltető uraság fiába. Kis kunyhót épít a Komárnyikon, ott várja szüntelenül a vadászidényt, ami elhozza hozzá szerelmesét és gyermeke apját. És a jóslat mintha hazudna, rövid időre megtalálja boldogságát, szeretete megtartja az úrfit egészen addig, amíg rá nem jön, hogy sem ő, sem pedig a gyermek nem köti hozzá a könnyelmű fiatalembert. A jóslat ekkor beteljesedik, az úrfit meggyilkolják. Éltető uraság pedig elrabolja a gyermeket – unokáját -, hogy örökösként nevelje fel. Ettől a perctől fogva Nuca tudatosan használja boszorkányos erejét: nemcsak látja az emberek szemében a múltat és a jövendőt, de megbosszul minden rosszat, amit a férfiak a nők ellen valaha elkövettek. A havasokban bolyongva teljesíti be végzetét – saját kisfia kicsúfolja, ezért Nuca megátkozza és halálra szánja fel nem ismert gyermekét -, mindörökre megteremtve a hegyek tündér-boszorkányának mítoszát.

„Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel, s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel.”vfbfh

Szerző: Zsidákovits Dóra

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/citynews.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/citynews-150x150.jpgNews CityKultúrairodalom,magyarság,regényA 20. század egyik kiemelkedő irodalmi alakja Wass Albert. Erdélyi magyar író és költő volt, akinek csodálatos verseket, regényeket köszönhetünk! Regényei letehetetlenek, minden megvan bennük, ami egy remek könyvhöz kell! Szórakoztatóak, elgondolkodtatók és a természeti leírások elvarázsolják az olvasót. „Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen.” Nézzük, ki...