Az ismeretlen felfedezése és meghódításának gondolata mindig is ott motoszkált az emberek fejében. A sarkok különösen érdekesnek bizonyultak ebből a szempontból, ugyanis ott nincsenek égtájak. Bármerre néz az ember csak is egy irány van: vagy dél vagy észak. Rengetegen megkísérelték a sarkok felfedezését, ám keveseknek sikerült elérni odáig. A verseny folyamatosan jelen volt és egyre inkább kiéleződött a hódítások során!

 

Déli sark felfedezése:

A legelső expedíciók a sarkkörök felfedezése szempontjából a belga Adrian Gerlache nevéhez fűződnek. Az ő elsőtisztje volt a norvég Amundsen. Hajójuk befagyott a jégbe és hónapokon keresztül ott rostokoltak, ám ők voltak az elsők, akik túlélték a sarki telet és végül épségben hazatértek!

1903-ban újabb expedíció indult, már Amundsen vezetésével, aki ekkor még az Északi-sarkot akarta meghódítani. A szívós Amundsen képtelen volt felhagyni álmával és mivel a felfedezők közül már többen körbe hajózták az északi-sarkvidéket keletről és nyugatról, de még senki sem érte el, így egyértelmű volt, hogy neki is részt kell vennie ebben az izgalmas, sokszor drámai eseményekkel is tűzdelt versenyben.

Hajója már indulásra készen állt, amikor értesült róla, hogy az amerikai Robert Peary megelőzte. Mivel Amundsen akart lenni az első hódító, tapasztalt expedíció vezetőként hamar újra tervezte az útirányt és megindult a Déli-sark felé.  Úgy kalkulált, hogy ha körül hajózik a Bering-szoroson Nyugat-Alaszka felé, úgy, az előző úthoz képest, időt takarít meg. Dél-Amerikába, majd a Csendes-óceán felé vette hát az irányt és így elérte az Egyenlítőt.

Ám elsőségét ismét veszély fenyegette, ugyanis időközben Robert Scott is elindult a Déli-sark felé!

1911-ben, ugyan Amundsen is közeledett már a sark felé, ám Scott nála is előrébb tartott. Az izgalmas hajszának kényszer pihenő lett a vége: mindketten 6 hónapos várakozásra kényszerültek a nyár miatt, amikor is a nap egyáltalán nem kel fel ezen a vidéken. Az őrült verseny végül Amundsen győzelmével végződött, Scott csapatai pedig 1 hónapos lemaradással érték el a Déli-sarkot. Az expedícióból egyikük sem tért vissza. Felfedezésüknek ma is örök mementót állít a kettőjükről elnevezett, Amundsen-Scott bázis.

Északi-sark felfedezése:

Az Északi-sark felfedezése legalább olyan fordulatos volt, mint „déli testvéréé”. Robert Peary és sok más kutató is elindult meghódítani az északi-sarkot, ám célba csak nagyon kevesen értek. Friedrick Cook például 25 évesen részt vett Peary 1891-es északi expedíciójában, ami akkor még nem járt sikerrel. Az igazi eredményekre 1908-ig kellett várni. Ekkor, 14 hónapos kemény menet után, végre elérték a célt. A túra pedig majdnem az életükbe került, ugyanis a végén már az éhhalál fenyegette őket.

Az Északi-sark meghódításának története azért több kétséget is hagy maga után és a mai napig vitatott téma. A legtöbb feljegyzés arról szól, hogy Peary volt az első felfedezője 1909.04.06-án, ám azt is állítják, hogy Peary 40 km-re közelítette csak meg a sarkot, és úgy követelte magának az első helyet. Cook, a legnagyobb versenytárs mindent megtett az elsőség diadaláért, állításaival teljesen összezavarva a közvéleményt. Egészen addig nem is vonták kétségbe Cook állításait, amíg Peary ellene nem kezdett szövetkezni. Lefizette Cook korábbi hegymászó társát, aki végül úgy nyilatkozott, hogy sosem érték el a McKinley-csúcs tetejét. Ez a tény végül, 1913-ban be is bizonyosodott, amikor is Hudson Stuck valóban feljutott a csúcsra és egyértelművé vált számára, hogy Cook nem ugyanazt a csúcsot mászta meg.

Szerző: Zsidákovits Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/south-pole-station-1221043_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/south-pole-station-1221043_960_720-150x150.jpgNews CityNagyvilágfelfedezés,küzdelmek,sarkokAz ismeretlen felfedezése és meghódításának gondolata mindig is ott motoszkált az emberek fejében. A sarkok különösen érdekesnek bizonyultak ebből a szempontból, ugyanis ott nincsenek égtájak. Bármerre néz az ember csak is egy irány van: vagy dél vagy észak. Rengetegen megkísérelték a sarkok felfedezését, ám keveseknek sikerült elérni odáig. A...