Amikor családalapításra adjuk a fejünket, sokszor elkalandozunk, ábrándozunk, hogy mi lenne a legjobb. Van, aki a vegyes felállást szereti: egy fiút és legalább egy lányt vár az élettől és van, aki már előre azon izgul, hogy bárcsak ugyanolyan nemű lenne minden gyereke. A legtöbb várakozás vége persze ugyanaz: a lényeg, hogy egészséges kisbabánk legyen.

Sok kutatása foglalkozott az elmúlt időben azzal, hogy milyen hatással vannak egymásra a testvérek, különösképpen, ha azonos neműek. Tapasztaljuk, hogy sokszor a cikkek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal és őrjöngünk, hogy miként veszi a merszet egy kutató, hogy kijelent örök igazságokat, ha egyszer a mindennapokban soha nem tapasztalja meg a tényeket. Most, végre találtunk egy olyan kutatást, amivel nem tudunk ellenkezni, sőt, minden szavát isszuk és őszintén ajánljuk azoknak a fiataloknak a figyelmébe, akik még most állnak családalapítás előtt vagy esetleg már bőven benne vannak egy hasonló helyzetben.

Különösen előnyös helyzetben vannak azok, akiket szüleik legalább egy nővérrel ajándékoztak meg – ezt állítják legalább is annak a kutatásnak az eredményei, amely a nőnemű testvérek jótékony hatását vizsgálták.

Bizony, ezek az előnyök annak ellenére is jelen vannak, hogy a lánytestvérek (főleg ha kettő is van a családban) néha hajlamosak túlfeszíteni a húrt testvéreiknél. Ismerős, ugye?! Nos, jó hír a szülőknek, hogy még, ha az idegrendszerük károsul is a gyerekek nevelésének 15-20 éve alatt, a lányok szinte kizárólag csak profitálni fognak hosszú és rövid távon is e speciális testvériségből.

Mint kiderült, a nővérek „segítenek a közösségi készségek, úgymint a kommunikáció, a kompromisszum és a tárgyalás fejlesztésében”. Ezt állítja Alex Jensen, a Brigham Young Egyetem School of Family Life iskolájának asszisztens professzora, aki a testvérpárok közötti kutatás neves vezetője. Elmondása szerint a testvérek közötti konfliktus is mindkét fél javára válhat, amennyiben nem túl súlyos ügyről van szó.

Mi is akkor a helyzet a nővérekkel? Miért jó, ha az ember egy lánytestvérrel büszkélkedhet? Lássuk, hogy mit állít a tudomány és az tényleg összhangban van e a valóságos élettel …

Egy nővér vigyáz a szellemi egészségre

Egy 2010-es tanulmány szerint egy lánytestvér segít a szellemi egészség fokozásában, illetve az önbizalom megerősítésében is. A Brigham Young Egyetem kutatói szerint a nővérek segítenek, hogy testvéreik ne érezzék magukat magányosnak, szeretethiányosnak, bűnösnek, zavartnak és félénknek. Jensen szerint a nővérek felnőttként általában sokkal többet tesznek a család összetartásáért, miután a szülők eltávoznak.

A lánytestvérek könyörületesebbé teszik az embert

Az egyetem azt állítja, hogy egy nővér mellett kedvesebb, adakozóbb emberré válhatunk. Ez azért van, mert a nővérek pozitív közösségi viselkedés példáját mutatják, amibe olyan erények tartoznak, mint a könyörületesség és az önzetlenség. A lánytestvérek ilyesfajta hatása annyira erős, hogy gyakran még a szülői szeretetnél is mélyebb (pozitív) nyomokat hagy az emberben.

„Még az időnkénti civakodások ellenére is, ha van köztük szeretet, akkor a pozitívumok kerülnek majd ki győztesként” állítja az egyetem egyik kutatásvezetője, Laura Padilla-Walker. „Amikor a testvérek veszekednek egymással, akkor kénytelenek szabályozni az érzelmeiket. Ezt a képességet nagyon fontos megtanulniuk az élet későbbi részeire.”

A lánytestvérektől sokat tanulhatunk a konfliktuskezelésről, az empátiáról és egymás gondozásáról. Jeffrey Kluger, a The Sibling Effect szerzője szerint könnyebben oldhat meg az ember komolyabb veszekedéseket és akár egyre súlyosabbá váló helyzeteket is „hatástalaníthat”, ha elegendő időt tölt a küzdőszellemű, testileg kissé „ijesztő” nővérével. Ezen kívül egy önbizalom-hiányos, útmutatásra szoruló fiatalabb testvér segíthet gondoskodóbbá, együttérzőbbé válni mások irányában.

Éljen a fejlett kommunikációs készség!

A kutatók szerint a nővérek mellett felnövő fivérek számára könnyebb a nőkkel való kommunikáció, mint azoknak, akik egyedüli gyermekek, vagy csak fiúk között nőttek fel (ez a jelenség a lányok részéről is megfigyelhető fordított esetben).

Egy lánytestvér önállóságra és ambícióra nevel

Egy közelmúltban végzett felmérésből kiderült, hogy azok, akik legalább egy nővér mellett nőttek fel sokkal határozottabbak és önállóbbak voltak, mint azok, akik csak fivérek között cseperedtek. A szakértők szerint ez annak, a belülről fakadó vágynak köszönhető, ami arra ösztönzi az embert, hogy mindig jobban teljesítsen és hogy mindig közelebb kerüljön a céljához. Ez a törekvés pedig úgy tűnik, hogy közvetlen kapcsolatban áll a család lány tagjainak számával.

Egy lánytestvér kiegyensúlyozottá tesz

A lánytestvérek segíthetnek testvéreiknek a belső béke meglelésében. A lánytestvér mellett felnövő fiatalok könnyebben dolgozták fel az élet nehézségeit, kevesebb stressz volt jellemző rájuk és optimistábbak, boldogabbak voltak, mint a többiek.

Miért a nővérekre és nem a testvérekre jellemző ez?

A szakértők szerint a nők több kommunikációs csatornát használnak, ami egy sokkal kifejezőbb helyzetet teremt – ez áll a pozitív hatás mögött. Az érzelmes kifejezés elengedhetetlen a pszichológiai egészség megőrzéséhez. Ebben pedig, egyértelműn sokat segítenek a lánytestvérek.

(Szerk.)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/life-863037_1920-1024x683.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/life-863037_1920-150x150.jpgNews CityÉletmódcsalád,érzelmi intelligencia,lánytestvérek,testvérekAmikor családalapításra adjuk a fejünket, sokszor elkalandozunk, ábrándozunk, hogy mi lenne a legjobb. Van, aki a vegyes felállást szereti: egy fiút és legalább egy lányt vár az élettől és van, aki már előre azon izgul, hogy bárcsak ugyanolyan nemű lenne minden gyereke. A legtöbb várakozás vége persze ugyanaz: a...