Ahogy belépünk a húsvéti időszakba, a lelkünket és szívünket is ünneplőbe öltöztetjük. Feldíszítjük lakásunkat, ápoljuk a hagyományokat és életünket megtölti egy különös várakozás. A karácsonyi ünnepkör mellett, a március végén, áprilisban esedékes húsvét az egyik legfontosabb esemény a világon.

Az ünnepre való készülődés összekovácsolja a családokat. A legjobb esetben teli leszünk várakozással és mindennapra jut legalább egy csoda. Közösen készítjük a hímes tojásokat, templomba járunk, testünket és lelkünket is edzésbe tartjuk a böjttel. A húsvét legszebb pillanata mégis talán a hétfői nap, amikor összegyűlünk és együtt hódolunk a népszokásoknak.

Kevesen tudják, de a locsolkodás egyébként magyar szokás. Szlovákiában például, ehelyett, megvesszőzték a lányokat. Ahány ház, annyi szokás. Egy biztos, a húsvéti locsolkodás egyfajta rituális megtisztulást jelképez: óv, megvéd és amellett, hogy szakrális megtisztító, még termékenységvarázsló jelleget is tulajdonítanak neki.

Már korai emlékekben is fellelhető e hagyomány, miszerint az ünnep hétfői napján a legények a kúthoz, vályúhoz hurcolták a leányokat és hideg vizet öntöttek rájuk. Ehhez képest a pacsuli, kölni igencsak újkeletű, pont úgy, mint a vicces, humoros locsolóversek is.

Az eredeti hagyomány még most is él néhány faluban, a legtöbb helyen viszont csak folklór program keretében lehetünk már tanúi. A gyakorló húsvétolók ellenben komoly műfajjá fejlesztették tovább és nem egy családi elbeszélés tanúskodik arról, hogy egy portán belül bizony több lány, asszony is szódásüveggel meglocsolva ébred az öntöző hétfőn.

Hogy melyik idén a legjobb változat?

A felmérések szerint Magyarország idén úgy locsol, ahogy még soha: őrizve a hagyományt, kilöttyinti azt a kis pohár vizet, ám a tradíció megkoronázását egy versikével és kölnivel is megönti. A legtöbben rögtönöznek a megérdemelt piros tojás érdekében és külön rituálét követve sorrendet is állítanak fel a hölgyek locsolásakor. Először öntözik az édesanyákat, majd a lánytestvéreket, ezután következnek a keresztanyák, nagyszülők és végül az eladó sorban lévő lányok, szomszédok.

Ha tehát nem akarunk elmaradni a „trendektől”, akkor érdemes időben tervet készíteni a húsvét hétfői naphoz, hogy tökéletes lezárása lehessen az esemény ennek a csodálatos ünnepnek.

Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/locsolkodás-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/locsolkodás-2-150x150.jpgNews CityBelföldHúsvét,locsolkodás,népszokásokAhogy belépünk a húsvéti időszakba, a lelkünket és szívünket is ünneplőbe öltöztetjük. Feldíszítjük lakásunkat, ápoljuk a hagyományokat és életünket megtölti egy különös várakozás. A karácsonyi ünnepkör mellett, a március végén, áprilisban esedékes húsvét az egyik legfontosabb esemény a világon. Az ünnepre való készülődés összekovácsolja a családokat. A legjobb esetben teli...