Rengeteg elképzelés övezi az olvasás vs. filmnézés szokásait. Van, aki arra esküszik, hogy előbb a filmet nézi meg, mert kevésbé szeret olvasni, míg a könyv fanatikusok nyilván az ellenkezőjét tartják célravezetőnek. Nehéz eligazodni a véleménykülönbségeken. Jó, ha tudod: a könyvek köztudottan sokkal részletesebbek, mint az ezekből készült filmek, ugyanis itt nincs meghatározva, mennyi időt szánhatunk rá. Egyszerűen mindent a saját szád ízére szabhatsz. Ezzel szemben, a filmekben sok részletet kihagynak a készítők, hogy csak a legérdekesebb történéseket tárják a nézők elé, így esetenként viszont olyan részleteket maradhatnak ki, amelyek fontosak lehetnek a történet szempontjából.

Ha még mindig nem vagy meggyőzve, akkor az alábbiakban 5 okot sorolunk fel, hogy miért tedd előbbre a könyv elolvasását.

 

  1. Fantázia

Mikor egy könyvet olvasol, a fantáziád folyamatosan dolgozik. Olyannak képzeled el a szereplőket, ahogy te akarod, míg ha a filmet néznéd először, ott adottak a szereplők, a helyszínek és utána nem tud senki elvonatkoztatni a látottaktól. Pont ezt a szépségét veszíti el az olvasás, ha ez kerül a második helyre.

  1. Tartalom

Köztudott, hogy a könyvek mindig sokkal több részletet tartalmaznak, mint ezek filmes adaptációja. A filmekből rengeteg lényeges háttérinformáció, élettörténet kimarad. Ha a könyvet olvasod, előbb lehet, hogy a film hiányos lesz, viszont a fejedben összeállnak a részletek is. Míg, ha a filmmel kezded, lehet azt gondolod majd az egész történetnek és megelégedsz annyival.

  1. Elképzelések megvalósulása

Miután elolvastad a könyvet már van egy elképzelésed a szereplők külsejéről, viselkedéséről. A film nézésénél pedig mindenki izgulhat azon, hogy beigazolódnak-e ezek a fantáziák. Mennyire könyvhű az ábrázolásuk, a helyszínek mennyire egyeznek meg az olvasottakkal. Szuper élmény a könyv után ugyanazt viszont látni a képernyőn, amit te magad elképzeltél.

  1. Az olvasás élménye

Nincs is jobb egy könyv illatánál. A régi könyvek illatának megvan a saját története. Elkalauzolhatja az olvasót abba a korba is, amikor a könyvet kiadták, gondolkozhatunk azon vajon akkoriban mik történtek, a könyvnek miken kellett „keresztül mennie”, ahhoz, hogy most a mi kezünkben tarthassuk. Az illatuk megigézi az olvasót, a lapok tapintása is külön élményt ad, míg ezt egy filmnél nem élvezhetjük.

  1. Hangnemek és képek

A könyvet olvasva a párbeszédek, cselekmények sokkal jobban magával ragadják és megérintik az olvasót. Olvasás közben ugyanis, pont ugyanolyan hangsúllyal, hangnemmel képzeled el az egyes dialógusokat, ahogy azt te jónak érzed. Egy filmben, ezzel szemben, a kezedbe adnak egy elképzelést, ami gyakran bántó lehet fülednek egy rossz szinkron vagy egyszerűen egy pusztító színészi játék miatt. A képek sokszor elterelhetik a néző figyelmét a valódi mondanivalóról. Az olvasott szöveg viszont azonnal rákényszeríti az agyat, hogy értelmezze is azt amit olvas, így sokkal jobban érvényesül a mondanivaló.

 

Szerző: Zsidákovits Dóra

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/buckled-book-2180047_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/buckled-book-2180047_960_720-150x150.jpgNews CityKultúrafilm adaptáció,könyv,olvasásRengeteg elképzelés övezi az olvasás vs. filmnézés szokásait. Van, aki arra esküszik, hogy előbb a filmet nézi meg, mert kevésbé szeret olvasni, míg a könyv fanatikusok nyilván az ellenkezőjét tartják célravezetőnek. Nehéz eligazodni a véleménykülönbségeken. Jó, ha tudod: a könyvek köztudottan sokkal részletesebbek, mint az ezekből készült filmek, ugyanis...