Egyre határozottabban figyelmeztet a WHO egy, a kankó új fajával kapcsolatban. A jelentésben az szerepel, hogy a mostanában diagnosztizált megbetegedéseknek olyan új törzseivel van dolgunk, amelyek, jelenleg, a legtöbb antibiotikumos kezelésnek ellenállnak, azaz pillanatnyilag gyógyíthatatlanok.

Az Egészségügyi Világszervezet egyre fokozottabban hívja fel a figyelmet a kankó nevű betegségre. Legutóbb egy brit férfinél diagnosztizálták a nemi betegségnek egy olyan fajtáját, amit nem tudnak egy gyógyszeres kezeléssel sem gyógyítani. A beteg valószínűleg Délkelet-Ázsiában kaphatta el a fertőzést. Mivel a szuperkankóval, a nemi fertőzés egy olyan formájával van dolguk a szakembereknek, ami minden eddigi kezelésnek ellenál, arra hívják fel a figyelmet, hogy védekezés nélkül, könnyen egy újabb világméretű járvány ütheti fel a fejét.

A kankó, más néven tripper vagy gonorrhoea, korunk egyik legpusztítóbb nemibetegsége. Ez egy olyan bakteriális fertőzés, ami nemi érintkezéssel terjed és jellemzően a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Egyetlen biztos védekezés, amit ismerünk az állandó és megbízható szexuális partner, illetve az óvszer használata.

A tünetek különbözőek nőknél és férfiaknál. A legszembetűnőbb, hogy a húgycsőből fehéres, gennyes váladék távozik. Ez a húgyuti gyulladás nagyon erős fájdalmakkal is járhat és szinte mindig vizelési nehézséget okoz. A nők esetében fokozottabban jelentkeznek a tünetek: sokszor méhnyakgyulladás, hashártyagyulladás, petevezetékgyulladás és ízületei gyulladás is járulékos elemei a megbetegedésnek. A hölgyeknél és férfiaknál is azért van sürgős kezelésre szükség, mert a legújabb kutatások szerint, a meddőség egyik legfőbb oka pont a kankó.

A kankó csak az emberre veszélyes. A megfertőződés után, jellemzően 3-5 nappal később jelentkeznek az első gyanús jelek és már ebben az időszakban is fertőz az érintett nő vagy férfi maga is. Érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert a betegség könnyen más testrészekre is átterjedhet (igaz, szoros nyálkahártya kontaktus szükséges hozzá) és kezelés nélkül akár halálos végkimenetelű is lehet.

A korábban antibiotikumra jól reagáló kankó egyre többször fordul elő Európában is. A kutatások azt bizonyítják, hogy rendkívül ellenálló és könnyen alkalmazkodik környezetéhez. A WHO jelenlegi becslése szerint, közel évi 78 millió főre is tehető már a megbetegedések száma.

Kovács Eni

 

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/kankó-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/04/kankó-1-150x150.jpgNews CityEgészségbetegség,kankó,tripper,WHOEgyre határozottabban figyelmeztet a WHO egy, a kankó új fajával kapcsolatban. A jelentésben az szerepel, hogy a mostanában diagnosztizált megbetegedéseknek olyan új törzseivel van dolgunk, amelyek, jelenleg, a legtöbb antibiotikumos kezelésnek ellenállnak, azaz pillanatnyilag gyógyíthatatlanok. Az Egészségügyi Világszervezet egyre fokozottabban hívja fel a figyelmet a kankó nevű betegségre. Legutóbb egy...