A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség, tehát ma már minden ötödik-hatodik kapcsolatban problémát okoz. Ezzel a számmal Magyarország a 22. helyen áll az európai listán.

Hiába növekedett a születések száma, Magyarország népessége évente 30-40 ezer fővel csökken.

Ám nem csak itthon okoz problémát a terméketlenség. Nemzetközi felmérések alapján kiderült, hogy összesen 72,4 millió pár érintett, amelyből az esetek 20%-ában mindkét pár terméketlen.

Ma már számos úton lehet segíteni a meddőségen.

  • gyógynövények
  • peteérést serkentő gyógyszerek
  • szexuális tanácsadás
  • inszemináció

Gyógynövények:

  • A cickafark tea olyan hatóanyagokat is tartalmaz, melyek segítik a normál tüszőérést és a sárgatest hormon termelődését. Fontos, hogy cukor és édesítőszerek nélkül, illetve csak az ovuláció előtti időszakban fogyaszthatjuk, különben nem fejti ki rendesen a hatását.
  • A palástfű tea a legnépszerűbb a babára vágyó nők körében, főleg azoknál, akik peteérési problémákkal küzdenek. Fogyasztása segíti a méhnyálkahártya felépítését, erősíti a méhet és jó hatással van a beágyazódásra is. A teát naponta kétszer, az ovuláció után kell meginni.

Szexuális tanácsadás:

Előfordulhat, hogy a meddőségnek lelki okai vannak. Fontos, hogy a párok teljesen kiegyensúlyozottak legyenek egy kapcsolatban, így a szexuális életükben is. Ha biztosak benne, hogy a probléma forrása nem biológiai, akkor érdemes felkeresni egy szakembert.

Inszemináció:

A mesterséges megtermékenyítés egyik fajtája az inszemináció, amelynél a tisztított hímivarsejteket a méhbe fecskendezik. Ezt számos vizsgálat előzi meg, ahol ki kell zárni a hormonális hormonális eltéréseket, a spermiumokkal kapcsolatos problémákat vagy a petevezeték nem megfelelő átjárhatóságát. Fontos figyelembe venni, hogy a minimum 5 milliós hímivarsejtszám alatt nem végzik el az eljárást.

Lombikbébi kezelések:

Ezeknél a kezeléseknél akár kétszeresére is nőhet a sikeres beavatkozások száma, viszont igencsak a pénztárcába kell nyúlni!

Egy magyar találmány forradalmasíthatja a meddőségkezelések sikerességét. Ez az úgynevezett Prelife-teszt – amit a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap finanszíroz- mely lerövidítheti a terápia idejét és az aggodalmakat is csökkentheti. Lényege a méhnyálkahártyából vett minta génexpressziós vizsgálata, mellyel pontosabban megállapítható a beültetés optimális időpontja. A mintavétel teljesen fájdalommentes és 10-15 perc az egész. Ezt az új diagnosztikai eljárást három hazai klinikán lévő mintán vizsgálják a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében.

Dr. Bálint Bálint László – a Quantbio Kft. alapítója és a Prelife projekt vezetője – ezt nyilatkozta egy cikkben: „ A módszer igazi haszonélvezői a meddőséggel küszködő házaspárok lesznek, hiszen kevesebb megpróbáltatással és jóval rövidebb idő alatt érhetik el azt, amire a legjobban vágynak: a gyermekáldást. „

Szerző: Zsidákovits Dóra

Forrás: origo.hu

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/photo-1456465253023-bca23cf6d7c2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/photo-1456465253023-bca23cf6d7c2-150x150.jpgNews CityEgészségegészség,meddőség,megoldás,stresszA Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség, tehát ma már minden ötödik-hatodik kapcsolatban problémát okoz. Ezzel a számmal Magyarország a 22. helyen áll az európai listán. Hiába növekedett a születések száma, Magyarország népessége évente 30-40 ezer fővel csökken. Ám nem csak itthon okoz...