A kisbabáknak rengeteg alvásra van szükségük, amit kezdetben 2-4 órás szakaszokban ejtenek meg. Hogy ne döntsön le lábadról a kimerültség, jobb, ha felkészülsz rá lelkileg, hogy a szülés után, jó ideig éjjel-nappal készenlétben kell majd lenned.

Miért ilyen véletlenszerűek a babák alvási szokásai?

A babák alvási ciklusai sokkal rövidebbek, mint a felnőtteké, és több időt is töltenek a REM fázisban, ami feltételezhetőleg a fiatalkorban végbemenő intenzív agyi fejlődés miatt szükséges. Ez a kiszámíthatatlanság egy fontos időszak a baba számára, de szerencsére nem tart sokáig (függetlenül attól, hogy néha úgy tűnik majd, sosem lesz vége az álmatlan éjszakáknak).

Mikortól alszik majd többet a baba?

A legtöbb baba 6-8 hetes korában kezd el rövidebb ideig aludni nappal, és többet éjszakánként (ettől függetlenül ugyanúgy fel-fel ébrednek majd éjszaka, ha éhesek, vagy valami más zavarja őket). A szakértők szerint a legtöbb baba 4-6 hónapos korára válik képessé a 8-12 órás alvásokra egyhuzamban, ami azt jelenti, hogy ekkorra már akár az egész éjszakát is átaludhatják.

Így biztosíts a babának lehetőséget a rendszeres alvásra

Az első 6-8 hétben a legtöbb baba képtelen két óránál tovább ébren maradni egyszerre. Ha ennél tovább próbálod ébren tartani, akkor túlságosan fáradttá válhat ahhoz, hogy elaludjon. Ez nem hangzik logikusnak ugyan, de nagyon is valós jelenség, ezért ügyelj rá, hogy mindig időben lefektesd babádat.

Tanítsd meg a babának a nappal és az éjszaka közötti különbséget

Néhány kisbaba igazán aktív éjszakánként, és könnyedén megeshet, hogy eszük ágában sem lesz elálmosodni, amikor szüleik már rég aludnának. Az első néhány nap során ezt muszáj leszel kibírni, de amint eléri a kéthetes kort, elkezdheted neki megtanítani az éjszaka és nappal közötti különbséget. Amikor nap közben éber, foglalkozz, játssz vele amennyit csak tudsz, és győződj meg róla, hogy a szoba, amiben van világos. Ha éjszaka felébred, ne játssz vele. Ne beszélj hozzá túl sokat – meg kell szoknia, hogy ez nem egy „aktív” része a napnak.

Fektesd le a babát amikor álmos, de még ébren van

Az első 6-8 hét után esélyt adhatsz a babának arra, hogy saját maga aludjon el. Ehhez nincs más dolgod, mint lefektetni, valahányszor álmos, de még ébren van.

Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/pregnant-3060601_1920-1024x683.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/pregnant-3060601_1920-150x150.jpgNews CityÉletmódanyaság,fektetés,kisbaba,kisbabák alvási szokásai,újszülöttA kisbabáknak rengeteg alvásra van szükségük, amit kezdetben 2-4 órás szakaszokban ejtenek meg. Hogy ne döntsön le lábadról a kimerültség, jobb, ha felkészülsz rá lelkileg, hogy a szülés után, jó ideig éjjel-nappal készenlétben kell majd lenned. Miért ilyen véletlenszerűek a babák alvási szokásai? A babák alvási ciklusai sokkal rövidebbek, mint a...