Évente 500 millió és 1,5 milliárd közé tehető azon gyerekek száma, akiket érint a bántalmazás valamilyen formája. Az esetek többsége a “szemünk előtt zajlik”, mégis láthatatlan. Mi a helyzet Magyarországon? Vajon a gyereknevelésbe belefér egy nevelő célzatú pofon vagy akár több is?

XT72K3MS5L

A gyerekek jólétével, védelmével foglalkozó hazai és nemzetközi civil szervezetek itthon is igyekeznek felhívni a figyelmet a gyermekbántalmazás súlyosságára. Rendre készülnek a statisztikák, melyek drámai adatokat közölnek Magyarország viszonylatában is. A felmérések az bizonyítják, hogy a gyerekek jelentős hányada gondolja úgy, hogy a szülőnek joga van megverni őt. Főképp akkor, ha a verés valójában az ő érdekét szolgálja…

 

Mi minősül bántalmazásnak?

A bántalmazásnak alapvetően négy formáját különböztetjük meg: fizikai, érzelmi, szexuális bántalmazás és elhanyagolás. Nem feltétlenül felnőttek bánthatnak csak gyermeket, Magyaroszágon 10% felett van a kortárs bántalmazásból származó esetek száma és a tények azt mutatják, hogy akár minden második hazai gyerek keveredett már verekedésbe az iskolájában. A helyzet súlyosságát fokozza, hogy több erőszakot elszenvedő kiskorú bele is hal a bántalmazásba.

 

Meddig mehet el egy felnőtt?

Magyarországon zéró tolerancia él a gyerekbántalmazás tekintetében. Ez azt jelenti, hogy egy kiskorút semmilyen formában nem tehetünk ki erőszaknak, még egy atyai/anyai pofon sem fér bele nevelésbe. Míg egy fizikai erőszaknak komoly nyomai vannak, addig a lelki, szexuális és elhanyagoló bántalmazást legtöbbször egy felületes felnőtt észre sem veszi.

 

A bántalmazott gyerekek legnagyobb része “láthatatlan”

Komoly lelki sérüléseket okozhat az erőszak bármelyik formája. A gyerekek nem mernek beszélni az őket ért bántalmazásról, mert félnek a következményektől, nincs bizalmasuk, akivel megoszthatnák történetüket vagy egyszerűen rá sem jönnek arra, hogy erőszak áldozatai lettek.

 

Ha a gyerek nem beszél…

A “láthatatlan” gyerekek nagy segítsége a Kék Vonal vagy az Unicef Magyar Bizottsága kezdeményezésére kifejlesztett magyar applikáció, a HelpApp. Ez utóbbi alkalmazás azon felül, hogy egy igazi útmutató, azonnali sürgősségi SMS és e-mail szolgáltatást nyújt, baj esetén pedig azonnal tárcsázható segélyszámokat és helyzetfelismerő funkciót biztosít.

 

A gyermekek ellen elkövetett erőszak mindenütt jelen van. Nem csak Magyarországon. Visszaszorítása rajtunk, felnőtteken múlik! Érdemes levetkőzzük közönbösségünket. Sok múlik rajta!

 

EniKovács

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/KK_pexels-photo.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/01/KK_pexels-photo-150x150.jpgCityNewsBelföldÉvente 500 millió és 1,5 milliárd közé tehető azon gyerekek száma, akiket érint a bántalmazás valamilyen formája. Az esetek többsége a “szemünk előtt zajlik”, mégis láthatatlan. Mi a helyzet Magyarországon? Vajon a gyereknevelésbe belefér egy nevelő célzatú pofon vagy akár több is? A gyerekek jólétével, védelmével foglalkozó hazai és...