A nők életében már fiatalon is van jónéhány olyan komoly szűrővizsgálat, amelyen rendszeresen részt kellene venni. Nem csak a nőiségünk múlik rajtuk, hanem az életünk. A megelőzés lényeges. Van e annál fontosabb, minthogy néhány órát évente rászánjunk a várakozásra, a vizsgálatokra? Na, ugye, hogy nincs! Figyelem, a szűrések ingyenesek.

Minden nőnek akkor van a legnagyobb esélye a hosszú életre, a daganatos betegségek elkerülésére, ha időben észreveszi a bajt. Egy betegség nem akkor alakul ki, amikor észleled magadon az első tüneteket. A legtöbb esetben a háttérben lappang, fejlődik, egészen addig, amikor már nincs elég tere, helye, mert már bekebelezte szervezeted jelentős részét. Neked kell, hát fürgébbnek, éberebbnek lenned. Ezt viszont csak azzal éred el, ha igenis tudatosan foglalkozol egészségeddel és önként, dalolva részt veszel, legalább az alábbi top 3 szűrésen.

Komplex nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés

A gyakorlat szerint, nőgyógyászhoz először 18-20 évesen vagy a nemi élet megkezdésekor kell fordulni. A vizsgálaton a női nemi szervek manuális és műszeres, ultrahangos vizsgálata és mellek tapintásos ellenőrzése zajlik. A méhnyakrák szűrés (cytológia) 21 éves kortól évente ajánlott, különösen a szexuálisan aktív nők körében. A cytológia lényege, hogy az orvos a méhnyakból, a méhnyakcsatornából, valamint a hüvelyből vett minta alapján megállapítja, hogy van e valamilyen kóros elváltozás a szervezetben.

Mammográfia

A nők mellének vizsgálatára kétféle módszer is létezik. Az egyik, a már említett tapintásos vizsgálat, a másik pedig, az ennél jóval hatékonyabb mammográfiai vizsgálat. Ez utóbbi nem más, mint egyfajta röntgen vizsgálat, aminek az az előnye, hogy még a tapintással nem érzékelhető, apró méretű daganatokat is ki lehet vele szűrni. A mammográfia 45-65 év között legalább 2 évente kötelező. De nem szabad megfeledkezni a 2-3 havi rendszeres önellenőrzésről sem!

Teljes vérkép

Még akkor is, ha általában makk egészséges vagy, ajánlott évente legalább egyszer egy teljes nagy labort csináltatnod. Ebben a teljes vérképben érdemes a pajzsmirigy funkciókra is kitérni. A labort ki kell egészíteni egy vizelet vizsgálattal is, mert csakis akkor kapsz teljes képet szervezeted egészségügyi állapotáról, így, ha gond van, direktben tudsz majd szakorvosi segítéségért fordulni.

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/02/nude-3055966_1920-1024x406.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/02/nude-3055966_1920-150x150.jpgNews CityEgészségegészsgémegőrzés,mammográfia,nőgyógyászat,női szűrések,rákszűrés,vérkép vizsgálatA nők életében már fiatalon is van jónéhány olyan komoly szűrővizsgálat, amelyen rendszeresen részt kellene venni. Nem csak a nőiségünk múlik rajtuk, hanem az életünk. A megelőzés lényeges. Van e annál fontosabb, minthogy néhány órát évente rászánjunk a várakozásra, a vizsgálatokra? Na, ugye, hogy nincs! Figyelem, a szűrések ingyenesek. Minden...