Idén rendezik meg a XXIII. téli olimpiai játékokat 2018. február 9. és február 25. között Dél-Koreában, Phjongcshangban. A játékokon Magyarország is képviselteti magát. Drukkoljuk sportolóinknak.

A téli olimpiai játékokon 7 nemzetközi szövetség 15 sportágában 102 versenyszámban avatnak majd bajnokot. Magyarországot 6 sportágban, 19 versenyző képviseli az alábbiak szerint:

  • Alpesisí: Kékesi Márton, Samsal Dalibor, Hozmann Szonja, Maróty Mariann
  • Gyorskorcsolya: Nagy Konrád
  • Műkörcsolya: Tóth Ivett
  • Rövidpályás gyorskorcsolya: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor, Oláh Bence, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Bácskai Sára
  • Síakrobatika: Swaney Elizabeth
  • Sífutás: Kónya Ádám, Szőcs Emőke.

Ugyan hazánk nem tartozik éppen a téli sportok legjobbjai közé, egy amerikai sportadatelemző cég 2 érmet is jósol nekünk. Egy biztos, mindennap lesz kiért izgulni, ugyanis a megnyitó utáni első naptól versenyeznek honfitársaink.

A téli olimpiák történetében eddig hatszor fordult elő, hogy magyar versenyző éremmel térhetett haza. 1932-ben és 1936-ban Rotter Emilia, Szollás László műkorcsolya-páros, 1948-ban Kékesy Andrea, Király Ede műkorcsolya-páros, 1952-ben és 1956-ban Nagy László, Nagy Marianna műkorcsolya páros és 1980-ban Regőczi Krisztina, Sallay András jégtánckettős írta be magát az olimpiák történetébe.

Nem volt zökkenőmentes az olimpiai játékok előkészítése. A szervezők munkáját megnehezítette a rengeteg dopping vizsgálat, amit elsősorban az orosz sportolók miatt kellett elvégezniük. Mivel az Orosz Olimpia Bizottságot a NOB december elején kizárta a játékokról, ezért a megszűrt, tisztán készülő sportolók csak semleges zászló alatt versenyezhetnek idén.

A mintavételek folyamatosan zajlottak már tavaly év tavaszától kezdve és összesen több, mint 16 ezer mintavétel történt. Természetesen nem csak az oroszokat szűrték, hanem fokozott figyelmet fordítottak azokra a versenyzőkre is, akik az elmúlt időben gyanúsnak mondható eredményeket értek el sportágaikban.

A dopping tesztek mellett különös figyelmet érdemel az Olimpia mögött húzódó politikai vonal is. Sokáig várakozás övezte, hogy a dél-koreai játékokra kit küld majd az Észak-Korea rezsim, hiszen Kim Dzsong Un hatalomra jutása óta nem hagyta el az országot. Végül a diktátor huga, bizalmasa Kim Jo Dzsong lett a kiválasztott, akit Észak-Korea hercegnőjeként is emlegetnek.  Érdekes egybeesés, hogy norovírusra hivatkozva több ezer biztonsági őr szerepét közel 900 katona veszik majd át, nem?!

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/02/téli-olimpia-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/02/téli-olimpia-2-150x150.jpgNews CityNagyvilágdoppingteszt,magyar sportolók,Phjongcshang,téli olimpiaIdén rendezik meg a XXIII. téli olimpiai játékokat 2018. február 9. és február 25. között Dél-Koreában, Phjongcshangban. A játékokon Magyarország is képviselteti magát. Drukkoljuk sportolóinknak. A téli olimpiai játékokon 7 nemzetközi szövetség 15 sportágában 102 versenyszámban avatnak majd bajnokot. Magyarországot 6 sportágban, 19 versenyző képviseli az alábbiak szerint: Alpesisí: Kékesi Márton,...