Világszenzációnak lehetünk tanúi, kínai tudósoknak sikerült az, ami még másnak nem: a világon elsőként klónoztak főemlősöket ugyanazzal technikával, mint több, mint 20 évvel ezelőtt Dolly-t.

A Kínai Tudományos Akadémia Idegtudományi Intézetének kutatócsoportja szenzációs kísérleten van túl, sikeresen klónoztak 2 makákó majmot, akik az eljárásnak köszönhetően genetikailag teljesen azonosak. A sikeres klónozásról 2018 januárjában számoltak be és alapvetően megrengették a hírrel az egész világot. Az óriási technikai áttörés számos etikai kérdést is felvet, hiszen az emberhez közeli főemlősök klónozása az orvostudományban is óriási előrelépést eredményezhet, hiszen gyakorlatilag egy lépéssel közelebb juthat az emberiség olyan megoldásokhoz, melyek a betegségkutatás, gyógyszeres fejlesztések szempontjából nélkülözhetetlen.

A szakértők szerint a felfedezés olyan agyi megbetegedések, daganatos és immunrendszeri megbetegedések kutatásaiban ad majd reményt, amivel eddig reménytelenül küzdöttek a kutatók.

A két kis makákó, akiket Csung Csung és Hua Hua nevekre kereszteltek egy igen bonyolult módszerrel jött a világra, az úgynevezett SCNT-vel (szomatikussejtmag-transzfer eljárás) hozták őket létre. Ez annyit jelent, hogy a testszövetből vett donorsejtet egyesítették nem megtermékenyített petesejttel, amelynek előzőleg eltávolították a sejtmagját és az így létrejött sejtet pedig egy kisebb áramütéssel bírták osztódásra.

Ez az eljárás merőben új ahhoz képest, ahogy annak idején Tetrát, a rézuszmajmot létrehozták: ő ugyanis egy egyszerűbb módszerrel, az embrióhasítás eljárással született meg, ami a természetes ikrek keletkezésének lényegében a mesterséges megfelelője volt.

A kínai kutatók nyilatkozata szerint, az eljárás sikerességéig rengeteg kudarcon mentek keresztül, míg végül megtalálták a klónozás legmegfelelőbb módját. A fókusz a továbbiakban pedig azon lesz, hogy tökéletesítsék a technikát és figyeljék a klónok felődését, viselkedését. Jelenleg a makákók életkoruknak megfelelően növekednek, így ha minden jól megy a következő időszakban még több klóntársuk is világra jöhet.

Szerző: Kovács Eni

 

 

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/01/monkey-3193740_1920-1024x683.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/01/monkey-3193740_1920-150x150.jpgNews CityNagyvilágkínai kutatók,klónozás,makákó klónok,orvostudományVilágszenzációnak lehetünk tanúi, kínai tudósoknak sikerült az, ami még másnak nem: a világon elsőként klónoztak főemlősöket ugyanazzal technikával, mint több, mint 20 évvel ezelőtt Dolly-t. A Kínai Tudományos Akadémia Idegtudományi Intézetének kutatócsoportja szenzációs kísérleten van túl, sikeresen klónoztak 2 makákó majmot, akik az eljárásnak köszönhetően genetikailag teljesen azonosak. A sikeres...