Egy európai kiberbiztonsági ügynökség és a digitális termékek biztonságát garantáló tanúsítási rendszer létrehozását tervezi az unió.  Ennek kapcsán az Európai Bizottság a kibertámadásokkal szembeni átfogó és összehangolt intézkedéscsomagot terjesztett elő. Ez az új keret lenne hivatott technológiai, büntetőjogi és diplomáciai válaszokat adni a hackertámadások egyre fenyegetőbb kihívására.

A görög kiberbiztonsági ügynökség (ENISA) költségvetését 23 millió euróra emelték és a munkatársak létszámát is a harmadával bővítik. Az adatok szerint csak tavaly naponta több mint 4000 zsarolóvírusos támadást jegyeztek. Becslések szerint a kibertámadások évente 265 milliárd eurónyi kárt okoznak a világgazdaságnak.

Közben Magyarországon kiberbiztonsági akadémia alakult a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). Krasznay Csaba programigazgató az akadémia megnyitóján arról beszélt, hogy indokolt, minél többet, minél mélyebben beszélni a kiberbiztonságról, amihez tudományos, kutatási háttérre is szükség van. Mint mondta, a téma fontosságát mutatja, hogy napi szinten jelennek meg sajtóhírek hekkertámadásokról. Emlékeztetett, hogy nemrégiben a dán védelmi minisztérium szerint orosz hekkerek törték fel a rendszerüket.

Hazánkban is probléma az informatikai, kiberbiztonsági ismeret- és szakemberhiány. A most megalakult kiberbiztonsági akadémia feladata, hogy az NKE egyes karainak, kutatóintézeteinek, műhelyeinek már meglévő erőforrásait összehangolja, a kiberbiztonsági kutatásokat, szakembereket támogassa.

Az NKE négy karán már jelentős múltja van a kiberbiztonságot érintő képzéseknek: az államtudományi és közigazgatási karon évek óta tanítják a közszolgákat az informatikai biztonságról, a nemzetközi és európai tanulmányok karon elsősorban a kiberbiztonság nemzetközi jogi kérdéseivel foglalkoznak, az egyetem hadtudományi és honvédtisztképző karán a kiberhadviselés, illetve a katonai információs rendszerek kibervédelme, míg a rendészettudományi karon a kiberbűnözés és a bűnmegelőzés internetes lehetőségei kapnak kiemelt szerepet a képzésben.

Krasznay szerint a szakemberek mellett a teljes magyar társadalmat is képezni kell, hogy minél többen tudják, mire érdemes odafigyelni a kibertérben, és széles körben elterjedjen a biztonságos internet- és számítógéphasználat.

Szerző: bb

Forrás:

http://index.hu/

http://hu.euronews.com/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/12/hacker-3342696_1920-1024x788.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/12/hacker-3342696_1920-150x150.jpgNews CityBelföldhacker,kiberbiztonság,számítástechnikaEgy európai kiberbiztonsági ügynökség és a digitális termékek biztonságát garantáló tanúsítási rendszer létrehozását tervezi az unió.  Ennek kapcsán az Európai Bizottság a kibertámadásokkal szembeni átfogó és összehangolt intézkedéscsomagot terjesztett elő. Ez az új keret lenne hivatott technológiai, büntetőjogi és diplomáciai válaszokat adni a hackertámadások egyre fenyegetőbb kihívására. A görög kiberbiztonsági...