Az életvégi döntéseknél, amikor már nincs reális remény arra, hogy egy beteg felgyógyuljon mások a szabályok, mint az általános orvoslásban. Minden embert megillet a „szép” halál, élet befejezés, pont úgy, hogy a komplikációmentes születés és a hosszú élet. Alapvetően minden ember élni akar, amikor viszont már érezhetően közeledik a földi pályafutás vége, akkor az érintettek szeretnek előre elrendezni mindent maguk körül és alapvető emberi joguk megkapni mindent, ami a könnyű befejezéshez szükséges. Döntésüket minden esetben tisztelni kell.

Az életvégi egészségügyi ellátásnak több típusát is megkülönböztetjük. Az, hogy melyiket hogyan definiáljuk, a fennálló élethelyzettől függ. Létezik, az úgynevezett intenzív, sürgősségi orvosi ellátás, ami abban az esetben áll fenn, ha az érintettet hirtelen, előre nem látható okból életveszélyes állapotban, baleset vagy egyéb okokból fakadó helyzetben kell kezelni. A protokoll szerint a betegek szenvedéseit kötelesek ilyenkor is csökkenteni, mérlegelve a kezelés hasznosságát az érintett állapotának megfelelően. Az elsődleges cél ebben az esetben az, hogy az életfunkciókat javítsák, tehát sikeres kezelés esetén rehabilitálják a beteget, ergo ebben helyzetben nagyobb valószínűséggel nem életvégi ellátásról beszélünk majd.

Klasszikus értelembe véve, ide tartozik a második típus: a terminális állapotú betegek ellátása. Akkor beszélünk erről, ha már nem aktív gyógyítás folyik, hanem leginkább a fájdalmak enyhítése, az általános betegállapot javítása. Ismerős lehet számunkra a hospice ellátás, ami az ilyen életvégi ellátások egy kiemelkedően működő formája. A hagyományos orvosláshoz képest ebben az esetben életmentő beavatkozást csak nagyon indokolt esetben végeznek.

Harmadik típusba tartoznak azok a betegségben nem szenvedő idős emberek, akik természetes módon haldokolnak otthon vagy idősek otthonában. Sokan nem tudják, de abban az esetben, ha a család nem tudja kifizetni az ellátást vagy nem tudja viselni az otthon történő életmúlás költségeit, akkor belgyógyászati vagy csak részben fizetős kórházi osztály vállalja a haldokló egészségügyi költségeit.

Az életvégi döntések sosem könnyűek. Minél inkább haladunk előre a korban, annál többet gondolunk a halálra, szeretnénk rendezni a körülöttünk feszülő élet dolgokat. Nem feltétlenül a temetés, öröklés lerendezése a legfontosabb ilyenkor, hanem többek között az is, hogy az utolsó időkben milyen egészségügyi ellátásban szeretnénk részesülni, szeretnénk e egyáltalán bármilyen kezelésben részesülni. Az életvégi betegeket megilleti a szép halál megtapasztalása, életvégi ellátásra alanyi joguk van. Az viszont, hogy milyen körülmények között történik meg a lelki és fizikai fájdalmak csillapítása, már a betegek döntése.

Léteznek alapítványok, akik segítenek az életvégi tervezésben, felvilágosítást adnak, hogyan kell és érdemes felkészülni, mi jár alanyi jogon és mi a fizetős szolgáltatás. Minél később találkozik ezzel az ember, annál jobb. Tájékozódni viszont érdemes. Hiszen rólunk szól. A mi életünkről.

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/12/idős-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/12/idős-2-150x150.jpgNews CityEgészségegészségügyi ellátás,életvégi ellátás,halál,haldoklásAz életvégi döntéseknél, amikor már nincs reális remény arra, hogy egy beteg felgyógyuljon mások a szabályok, mint az általános orvoslásban. Minden embert megillet a „szép” halál, élet befejezés, pont úgy, hogy a komplikációmentes születés és a hosszú élet. Alapvetően minden ember élni akar, amikor viszont már érezhetően közeledik a...