Hűség, közösségi szellem, barátság, harc, kötelesség, egymás iránti elköteleződés, kitartás. Örök érvényű hívószavak. Erről szól Molnár Ferenc ikonikus ifjúsági regénye, a 110 évvel ezelőtt debütált, mára már ikonikussá vált „A Pál utca fiúk” története.

1906-ot írunk. Molnár Ferenc, a 26 éves író, a New York kávéház karzatán teljes elragadtatottságban körmöl. Megrendelésre ír. Egy folytatásos ifjúsági sorozatot, aminek hősei még 110 év múlva is olyan ikonikus szereplők, akikről elmondhatjuk, hogy teljesen mindegy hol és mikor élnek, mert olyan értékeket közvetítenek, ami meghatározó bármilyen században és földrészen. A fiatal író akkor még nem is tudja, hogy 1 évvel később, 1907-ben regény formájában megjelenő műve olyan sikeres lesz, hogy egy évszázad múlva már több mint 35 nyelvre lesz lefordítva és kötelező olvasmányként szerepel az iskolai oktatásban Magyarországon, Olaszországban, sőt még Brazíliában is. Az író csak dolgozik. Serceg a papíron a tinta és alkotás közben visszaidéződnek gyermekkora meghatározó figurái és eseményei.

Molnár Ferenc regénye megteremtette a modern magyar gyerekirodalmat. Valóságos helyszínei és karakterei alapművé emelik és univerzálissá teszik. Merthogy a „grund”, amit a Pál utca és Mária utca sarkán fest le élénken az író, valóban létezett, pont úgy, ahogy a szereplők is, akiket Molnár saját iskolatársairól mintázott anno. A műben minden benne van, ami maga az élet: dráma, barátság, tisztesség, iskola, játék és összetartozás… amíg a halál el nem választ.

Az olvasmány pedig nem véletlen, hogy azóta is töretlenül szárnyal. Időről időre olyan feldolgozások születnek, amelyek csak öregbítik annak értékét. A fővárosi Vígszínház még repertoárjába is felvette az alkotást, ami már bő egy éve olyan sikerrel fut, hogy a Pápához könnyebb bejutni, mint jegyet venni egy előadásra.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiállítást szervezett a neves évfordulóra, aminek különlegessége, hogy a fennmaradt tárgyi és korszakos emlékek mellett egy interaktív részleg is az érdeklődők tájékozódását segíti. A kiállítás 10 évig vándorol majd az országban és a határon túl.

Szerző: Kovács Eni

Forrás:

Múlt-kor

Wikipédia

Libri

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/11/Molnár-Ferenc-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/11/Molnár-Ferenc-1-150x150.jpgNews CityKultúraA Pál utcai Fiúk,magyar ifjúsági irodalom,Molnár FerencHűség, közösségi szellem, barátság, harc, kötelesség, egymás iránti elköteleződés, kitartás. Örök érvényű hívószavak. Erről szól Molnár Ferenc ikonikus ifjúsági regénye, a 110 évvel ezelőtt debütált, mára már ikonikussá vált „A Pál utca fiúk” története. 1906-ot írunk. Molnár Ferenc, a 26 éves író, a New York kávéház karzatán teljes elragadtatottságban körmöl....