Tucatnyi új égitest került fel a legnépszerűbb kereső, a Google térkép kínálatába, köszönhetően a különböző űrszondák több mint félmillió felvételének.

A Cassini űrszonda húsz éves útja végén idén szeptember 15-én égett el a Szaturnusz légkörében. A hét évnyi utazást követően 13 éven keresztül közel fél millió képet küldjön vissza hozzánk, lehetővé téve a tudósok számára, hogy messzi világokat tanulmányozhassanak. Ezek a csodás felfedezések, a munka jelentős része most bárki számára elérhető, hiszen a Google Maps új, a maga nemében fantasztikus frissítésében már nemcsak a saját planétánkat vizsgálhatjuk meg az űrből, de többek között azokat a bolygókat és holdakat is, amit a Cassini végigfotózott a küldetése során.

Az új funkciók már elérhetőek és a Cassini által „meglátogatott” égitestek mellett akár a Mars, a Merkúr, a Vénusz, a Hold vagy akár a Plútó is megcsodálható közelebbről. Mostantól tehát virtuálisan meglátogathatjuk akár a Szaturnusz jeges holdját, az Enceladust, amely a szakértők szerint akár életet is hordozhat, vagy a metántavakkal borított Titánt, a Plutót, a Vénuszt és a Jupiter kísérőit is.

A Cassini mellett a New Horzons és más űreszközök felvételei alapján készült online elérhető térképprogram kínálata azokat is lázba hozta, akiket egyébként nem különösebben érdekel a csillagászat és a távoli planéták. Viszont érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a jelenleg elérhető térképek nem tökéletesek.

Emily Lakdawalla bolygókutató a Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy a Google által közzétett térképeken az egyes nevesített kráterek és egyéb természeti képződmények rosszul vannak felcímkézve, és 180 fokban el vannak „csúszva” a valódi elhelyezkedésükhöz képest.

A Planetary Society tagja azonban már felvette a kapcsolatot a Google illetékeseivel, így valószínűleg már csak idő kérdése, hogy a Ganymede, a Mimas, az Enceladus, a Dione, a Rhea, az Iapetus, az Európa és a Titán is helyes térképekkel szerepeljen az alkalmazásban.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.m5tv.hu/kulonora/

http://24.hu/

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/11/égitestek-4-1024x683.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/11/égitestek-4-150x150.jpgNews CityNagyvilágFöldünk,google maps,technológia,űrkutatásTucatnyi új égitest került fel a legnépszerűbb kereső, a Google térkép kínálatába, köszönhetően a különböző űrszondák több mint félmillió felvételének. A Cassini űrszonda húsz éves útja végén idén szeptember 15-én égett el a Szaturnusz légkörében. A hét évnyi utazást követően 13 éven keresztül közel fél millió képet küldjön vissza...