Halottak napja, Mindenszentek, Halloween. A fiatalok nagyrésze örömmel adja át magát október végén a tematikus buliknak, öltözik fel durvábbnál durvább szerelésekbe, festi magát félszemű őrültnek. A legtöbben viszont nem tudják megmondani, hogy mit és mikor is ünneplünk November elején pontosan.

Jóllehet, ilyenkor előkerülnek a csontvázak a szekrények mélyéről és a legvisszahúzódóbbak is szívesen bújnak valaki vagy valami más, kivételes álarca mögé,  hazánkban azonban még minding nem tiszta mindenki számára, hogy október 31 – november 02 közötti ünnepek honnan erednek és mi is a valódi értelmük .

Október 31.

Világszerte ismert ünnep a Halloween, ami az “All Hallows Eve” kifejezésből származik. Óriási tévedés azt hinni, hogy ez az esemény egyenlő lenne a Mindenszentekkel. A Halloween egy kelta hagyományból ered és először az angolszász területeken hódította meg a kísérteties beöltözős bulik híveit. A legenda szerint ezen az éjjelen a legvékonyabb a határ élő és holt világ között, ezért a halandó emberek rémisztő maszkot, jelmezt kell öltsenek, hogy elriasszák maguktól az ártó szellemeket. A hagyomány a mai napig él, bár jelenleg több mögötte az üzlet és a szórakozás, mint hithű hagyomány. Az ünnep szimbóluma a faragott tök, melyben rendszerint mécsest gyújtanak.

November 1.

Az ünnepkör 3 eseménye, bár más tartalommal bír, azért szorosan kapcsolódik egymáshoz. November elsején, Mindenszentek napján, a hagyomány szerint az elmúlt esztendőben elhunyt emberek lelkei átvándorolnak a holtak birodalmába. Az esemény egy, a pogány halottakra emélkező ünnep gyökereivel bír, ami lényegében a mai katolikusoknál a Mindenszentek ünnepeként él tovább. Ez a nap az üdvözült lelkek emléknapja. Az ünnep először 741-ben jelent meg a megemlékezés napjaként, alapja szintén egy ősi kelta hagyományból ered. Már ezen a napon is hagyomány, hogy a hozzátartozók milliói látogatnak ki a temetőkbe és gyújtanak gyertyát meghalt szeretteikért. A gyertya lángja az örök világosságot jelképezi.

November 2.

Mindenszentek napját követi a Halottak napja. A gyertya égetés, sírok virággal való díszítése ezen a napon csúcsosodik ki, elsősorban a katolikus felekezet híveinél. Ez a nap igazi keresztény ünnep, a hagyomány szerint az elhunyt, de üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért, ami mára az elhunytakra való megemlékezés napjává szelidült. Ennek az ünnepnek is ősi gyökerei vannak, egészen az Ókori Rómáig nyúlik vissza története, a 11. században vált egyre ismertebbé és a 14. századtól mondhajuk, hogy hivatalos egyházi esemény lett. Ezen a napon többször, több helyen is celebrálnak misét, melyek állandó témája az örök élet és a feltámadás.

Szerző: Kovács Eni

Forrás:

www.index.hu

wikipédia

www.nlcafe.hu

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/11/halloween-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/11/halloween-2-150x150.jpgNews CityÉletmódHalloween,Halottak Napja,MindenszentekHalottak napja, Mindenszentek, Halloween. A fiatalok nagyrésze örömmel adja át magát október végén a tematikus buliknak, öltözik fel durvábbnál durvább szerelésekbe, festi magát félszemű őrültnek. A legtöbben viszont nem tudják megmondani, hogy mit és mikor is ünneplünk November elején pontosan. Jóllehet, ilyenkor előkerülnek a csontvázak a szekrények mélyéről és...